(FOTO) SPREČENO KRIJUMČARENJE: Pokušao da iznese iz Srbije 2 ikone i ulja na platnu
Foto: Carina

Zaplena na Horgošu

(FOTO) SPREČENO KRIJUMČARENJE: Pokušao da iznese iz Srbije 2 ikone i ulja na platnu

Crna Hronika -
Dve ikone, jednu izrađenu tehnikom na drvetu, drugu, na kojoj je bila izrađena slika sveca Stefana Arhiđakona, sa početka prošlog veka iz tvornice Milana Ivković ( 1901. godina) i jednu umetničku sliku - ulje na platnu, za sada nepoznatog autora, pokušao je da prokrijumčari naš državljanin, spakovavši ih sve u torbu
1 / 5 Foto: Carina

BEOGRAD - Carinici su danas oko podneva na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja iz Srbije dve pravoslavne ikone i jedne umetničke slike, za koje postoji osnovana sumnja da su od istorijskog i kulturnog značaja, saopštila je Uprava carina.

Dve ikone, jednu izrađenu tehnikom na drvetu, drugu, na kojoj je bila izrađena slika sveca Stefana Arhiđakona, sa početka prošlog veka iz tvornice Milana Ivković ( 1901. godina) i jednu umetničku sliku - ulje na platnu, za sada nepoznatog autora, pokušao je da prokrijumčari jedan naš državljanin, spakovavši ih sve u jednu torbu.

U tome bi možda uspeo da carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja nisu detaljno kontrolisali autobus koji saobraća na redovnoj liniji Beograd- Geteburg, kojim je i on putovao i tako otkrili i njegovu torbu, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se najverovantije radi o kulturnoj baštini, putnik kao i otkrivene relikvije i umetnička slika su po nalogu zamenika javnog okružnog tužioca predati u dalju nadležnost MUP, a nakon stručne ekspertize će se sa sigurnošću znati više o njihovoj vrednosti.

Uprava carina podseća putnike da ukoliko žele da iz naše zemlje iznosu neki predmet od kulturnog, umetničkog ili istorijskog značaja, u količini koja nema komercijalni karakter i namenjena je sopstvenim potrebama, neophodno je da poseduju odgovarajuću dozvolu nadleže institucije. Za privremeni iznos ili trajni izvoz kulturnih dobara sa cele teritorije naše zemlje, dozvolu izdaje Ministarstvo kulture Republike Srbije, dozvolu za iznos predmeta kulturnog, umetničkog i istorijskog značaja izdaje Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (osim za publikacije) i Narodna biblioteka Srbije (za publikacije), a dozvolu za izvoz navedenih predmeta sa područja Vojvodine izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja