Produžen pritvor Kardinalu i Robertu Mataniću

Produžen pritvor Kardinalu i Robertu Mataniću

Crna Hronika -
O produženju pritvora se odlučivalo na zahtev Vrhovnog suda koji je juče saopštio da je potvrdio osuđujuću zatvorsku kaznu za Pukanićevo ubistvo

ZAGREB - Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda produžilo je danas za još devet meseci pritvor Robertu Mataniću i Slobodanu Đuroviću koji su nepravosnažno osuđeni za ubistvo novinara Iva Pukanića oktobra 2008. u centru Zagreba.

Portparol suda Krešimir Devcičh izjavio je da se o pritvoru osuđenom Bojanu Guduriću nije odlučivalo, jer je na snazi ranije rešenje o pritvoru. O produženju pritvora se odlučivalo na zahtev Vrhovnog suda koji je juče saopštio da je potvrdio osuđujuću zatvorsku kaznu za Pukanićevo ubistvo Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju, ali ne i kolike su im kazne određene. O tome će javnost biti obaveštena naknadno. Odbrana Đurovića i Roberta Matanića smatra da su još u oktobru prošle godine istekle tri godine koliko su oni po zakonu mogli da budu u pritvoru zbog čega su tražili i mišljenje Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatski mediji objavili su u martu da je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu šestorici članova grupe koja je organizovala i izvela likvidaciju novinara i suvlasnika lista Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića. Navodno je Vrhovni sud potvrdio dosad najveću kaznu za organizovano ubistvo u Hrvatskoj s tim da oni neće biti u zatvoru 150, već 148 godina što je jedina razlika u odnosu na prvostepenu presudu. Tako su mediji objavili da je prvooptuženom Robertu Mataniću Vrhovni sud potvrdio 33 godine zatvorske kazne.

Njegovom bratiću Luki Mataniću kazna je navodno smanjena sa 16 na 15 godina, a ista odluka donesena je i u slučaju Amira Mafalanija. Željku Milovanoviću potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću potvrđena je kazna zatvora od 30 godina. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora. Iako su prvostepenom presudom šestorica osuđena na ukupno 150 godina za ubistvo Pukanića i Franjića, do kraja suđenja na sudu u Zagrebu nije otkriven motiv ubistva ni krajni naručilac. Sud nije prihvatio navode iz optužnice da iza ubistva stoji zločinačka organizacija, pa se tužilaštvo žalilo. Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. u podmetnutoj eksploziji u dvorištu zgrade Nacionala u centru Zagreba.

Prema optužnici, Robert Matanić je okupio zločinačku grupu, a zbog pomaganja osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani. Željko Milovanović osuđen je kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen je u odsutnosti. Bojan Gudurić je osuđen jer je iz zasede trebalo da puca na Pukanića ako eksploziv zataji, a Slobodan Đurović zbog optužbi da je bio veza između ubica i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam kojem se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 milion evra. U Beogradu se za isti zločin sudi i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track