AKCIJA REBUS: 5 uhapšeno zbog poreske utaje i malverzacija u Sarajevu
Foto: Youtube

Višemilionska prevara

AKCIJA REBUS: 5 uhapšeno zbog poreske utaje i malverzacija u Sarajevu

Crna Hronika -
SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su operativnu akciju kodnog naziva "Rebus" koja se sprovodi na širem području Sarajeva.

U akciji "Rebus" uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim delima poreska utaja, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

SIPA je u akciji privela A.M. (1971), A.Ć. (1972), E.Š. (1985), A.B. (1984) i A.M. (1969). U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe se sumnjiče se da su počinile pomenuta krivična dela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima Mrkva Group d.o.o. Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba u ovom predmetu budžet Federaciji Bosne i Hercegovine oštećen za više miliona KM.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemesečne istrage.

Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Privedene osobe biće privedene u službene prostorije SIPA-e, gde će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izveštaj o počinjenom krivičnom delu i počiniocima, biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track