KATARINA REBRAČA HOĆE NAGODBU: Priznaje da je uzela pare iz humanitarnog Fonda?
Foto: Nebojša Mandić

Bivša manekenka pregovara sa Višim tužilaštvom

KATARINA REBRAČA HOĆE NAGODBU: Priznaje da je uzela pare iz humanitarnog Fonda?

Crna Hronika -
Katarina Rebrača spremna je da sklopi sporazum o priznanju krivice u zamenu za blažu kaznu za optužbe da je prisvojila 37 miliona dinara skupljenih za prevenciju raka dojke

BEOGRAD - Bivša manekenka Katarina Rebrača spremna je da prizna da je prisvajala novac iz humanitarnog fonda za prevenciju raka dojke u zamenu za blažu kaznu, saznaje Kurir.

Rebrači je juče, skoro šest godina posle hapšenja, trebalo iznova da počne suđenje pred Višim sudom u Beogradu, ali je odloženo jer su u toku pregovori tužilaštva i manekenke.Podsetimo, Katarina Rebrača optužena je da je prisvojila 37 miliona dinara iz fonda koji nosi njeno ime. Ona je bila uhapšena 7. aprila 2010. i u pritvoru je provela sedam i po meseci.Negirala krivicuNa suđenju koje je počelo u novembru 2010. ona je odbacila optužbe da je zloupotrebila položaj, tvrdeći da nije tačno da je prisvojila novac koji su dobrotvori uplaćivali, kao i da ga nije trošila na svoje lične potrebe. Ona je tada istakla da je bila posvećena fondu i borbi protiv raka dojke.- Nisam sredstva fonda koristila za kupovinu avionskih karata, nakita, garderobe, kozmetičkih preparata... Koristila sam lične kontakte i poznanstva kako bih prikupila što više novca - rekla je tada Katarina Rebrača.Posle nešto više od pet godina, kako izvor Kurira navodi, manekenka je spremna da sve prizna.- Pregovori Rebrače i tužilaštva počeli su pre nekoliko dana i uskoro bi mogao da bude zaključen sporazum o priznanju krivice. Ostalo je još da se stavi tačka na razgovore o visini kazne - kaže izvor Kurira.On podseća da za krivično delo zloupotrebe službenog položaja njoj preti kazna od dve do 12 godina zatvora.Još troje optuženo- To, međutim, ne znači da će Katarina morati da se vrati u zatvor. S obzirom na to da je u pritvoru provela sedam i po meseci, moguće je da sporazum bude sklopljen na toliku zatvorsku kaznu. S druge strane, za kazne do godinu dana zatvora postoji mogućnost kućnog zatvora - objašnjava naš sagovornik.Ukoliko Više tužilaštvo i Rebrača ne budu uspeli da se dogovore o kazni, sud će ponovo zakazati početak suđenja.- Ipak, sporazum će najverovatnije biti sklopljen u narednih sedam do deset dana i posle ostaje još samo da ga Viši sud potvrdi - rekao je izvor Kurira.Osim Rebrače, zbog pomaganja u zloupotreb, optužnicom su obuhvaćene i njena majka Sandrina Bogunović, zatim Mirjana Hristić, kao i Slađana Mironija. Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa braniocem Katarine Rebrače, advokatom Momčilom Bulatovićem, ali on se nije javljao na telefon.

Uzeli joj pasošZABRANJENA JOJ PUTOVANJABivša manekenka Katarina Rebrača već godinama od suda traži da joj vrati pasoš i dozvoli da napušta Srbiju bez odobrenja suda. Međutim, iako se više puta žalila na ovu odluku, Viši sud joj još nije ukinuo ovu zabranu.- Pošto sklopi sporazum sa tužilaštvom i odsluži kaznu, biće slobodna da putuje - dodaje on.

Samoubistvo doktoraTVRDILA DA SU JOJ NAMESTILI HAPŠENJEVlasnica Fonda „Katarina Rebrača“ za svoje hapšenje optužila je tadašnjeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića. On je u januaru 2012. počinio samoubistvo jer je i sam bio procesuiran u drugom postupku pred Specijalnim sudom. Inače, bivša manekenka je humanitarni fond osnovala u maju 2006. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track