PRAVDA ZA UBIJENE NA VOZUĆI: Sakib Mahmuljin uhapšen zbog nabijanja srpskih glava na kolac
Foto: Printscreen

Po komandnoj odgovornosti

PRAVDA ZA UBIJENE NA VOZUĆI: Sakib Mahmuljin uhapšen zbog nabijanja srpskih glava na kolac

Crna Hronika -
SARAJEVO - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Sarajeva lišili slobode osobu S. M. (1952) zbog ratnog zločina postupajući po naredbi Tužilaštva BiH.

Kako je saopštila Služba za odnose sa medijima Ministarstva bezbednosti, osoba S.M. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", krivično delo "Ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika" i krivično delo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" nečinjenjem, na širem području Vozuće, opština Zavidović, tokom 1995. godine, a sve u vezi sa članom 30. stav (2) i članom 48. istog zakona.

Lišeni slobode je bivši visoki zvaničnik Armije BiH, kome se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična dela koja su počinili njegovi podređeni. Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gde se kriminalistički obrađuje, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima iz Tužilaštva BiH osumnjičen je za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vreme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica Odred "El Mudžahidin", čiji su pripadnici za vreme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. Korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima.“Sakib Mahmuljin kao komadant 3. Korpusa ARBiH tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika postrojbe ‘El Mudžahidin’, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina”, ističe Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Državno Tužilaštvo tereti Mahmuljina da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret zapovjedna odgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda "El Mudžahidin".

Nakon hapšenja, Mahmuljin se nalazi u prostorijama SIPA-e, gdje će nakon kriminalističke obrade biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

(Tanjug/Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track