PRESUDA ZA MITO: Poreskim službenicima po godinu dana kućnog zatvora
Foto: Beta

Uhvaćeni na delu

PRESUDA ZA MITO: Poreskim službenicima po godinu dana kućnog zatvora

Crna Hronika -
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na po godinu dana kućnog zatvora dvojicu poreskih službenika iz filijale Poreske uprave na Zvezdari Zorana Živojnovića i Velimira Popovića zbog primanja mita.

Tom presudom, koja je obajvljena na sajtu suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz maja ove godine. Živojnović i Popović su osuđeni jer su u avgustu 2009. godine zahtevali i primili 1.500 evra da u okviru svog službenog ovlašćenja izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti.

Poklone u tehničkoj robi koju su takođe zahtevali od oštećenog - jedan frižider i dva LCD televizora, nisu stigli da uzmu jer su uhapšeni. Oštećenog A. A. je podneo zahtev radi utvrdivanja poreza na prenos apsolutnih prava u Poreskoj upravi na Zvezdari i kontaktirao sa Živojnovićem u vezi procene vrednosti zemljišta, navodi se u presudi.

Govoreći oštećenom da je parcela vredna i da će iznos poreza biti visok, ponudili su mu da plati jedan deo državi, a drugi deo njima i tražili 4.000 evra, a nakon njegovog negodovanja, Živojnović je smanjio iznos na 3.000 evra. Pošto je oštećeni, kako se navodi u presudi, rekao da nema toliko novac, postignut je dogovor da im da 1.500 evra u novcu, a ostatak u tehničkoj robi iz preduzeća oštećenog, pri čemu su poreski službenici insistirali da se primopredaja što pre obavi, govoreći oštećenom da neće dobiti zapisnik dok im ne da novac.

Potom su se našli u jednom kafiću 24. avgusta 2009. godine, radi primopredaje, i doneli oštećenom kopiju zapisnika o proceni tržzišne vrednosti nepokretnosti na terenu u svrhu utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava. Za uzvrart je Popović tražio frižider, a Živojnović je odabrao dva LCD televizora. Potom su napustili kafić i uputili se niz ulicu, gde je u blizini oštećeni Živojnoviću predao koverat u kome se nalazilo 1.500 evra, a posle toga inspektori su uhapšeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track