ČISTKA U MUP: Milorad Veljović oteran iz policije!
Foto: Zaorana Jevtić

Odlazak najmoćnijeg srpskog policajca

ČISTKA U MUP: Milorad Veljović oteran iz policije!

Crna Hronika -
Zamena direktor policije Milorad Veljović biće smenjen s funkcije ili penzionisan. Novi direktor najverovatnije Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije

BEOGRAD - Direktor policije Milorad Veljović biće penzionisan ili smenjen s ove funkcije u narednih nekoliko dana, nezvanično saznaje Kurir.Ova odluka doneta je iznenada, naročito s obzirom na činjenicu da Veljoviću mandat ističe u martu 2018. godine. Na čelo Direkcije policije do izbora Veljovićevog naslednika najverovatnije će biti postavljen načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.Predlog ide na VladuKako saznajemo, ministar policije Nebojša Stefanović predložiće Vladi razrešenje Veljovića s mesta direktora policije.- Kada predlog stigne pred Vladu, Veljoviću će biti ponuđena neka nova funkcija u MUP ili mogućnost da ode u penziju. Po svoj prilici, Veljović će prihvatiti ovu drugu opciju - priča naš izvor blizak MUP Srbije.Prema njegovim rečima, postoje dve verzije o motivima Veljovićevog odlaska, a svemu je prethodio sukob direktora i ministra zbog racionalizacije u MUP.- Na jednom sastanku pre nekoliko dana Veljović je Stefanoviću navodno rekao da će da potpiše otkaz i premeštaj samo za one policajce koji su kompromitovani, ali da to neće da učini ni za jednog poštenog policajca. Međutim, prema drugoj verziji, Veljović je upravo te sporne kadrove hteo da zadrži u MUP, zbog čega se sukobio sa ministrom Stefanovićem - objašnjava naš izvor.Umesto Veljovića, do izbora novog direktora policije ovu funkciju obavljaće najverovatnije sadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Ministar i Veljović ćute

- Dolaskom Stefanovića na čelo MUP Rebić se nekako nametnuo i vrlo brzo postao jedan od njegovih najbližih saradnika. Pored Rebića, kao kandidat se pominje i šef beogradske policije Veselin Milić. Njega gura lobi koji čini deo policijskih i političkih struktura u državi. Inače, Veljović je još pre nekoliko godina stekao uslov za penziju - dodaje sagovornik Kurira.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče nije hteo da komentariše saznanja Kurira o Veljovićevom penzionisanju i najavio da će narednih dana o tome obavestiti javnost. Milorad Veljović nije odgovarao na naše pozive.

TužilaštvoNEMA ISTRAGE PROTIV MILIĆAVeselin Milić, načelnik beogradske policije, neće biti krivično gonjen uprkos tome što je Kurir objavio video-snimke na kojima se vidi da je bio na gradilištu u Pećkoj 13, u društvu Lazara Hopla i Gorana Kneževića, koji su, prema tvrdnjama investitora Bojana Gajovića, od njega oteli taj objekat.- Nakon uvida u izveštaj SUK, koji je dostavljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u vezi sa proverama koje su urađene povodom više tekstova u Kuriru, tužilaštvo je donelo odluku da nema mesta pokretanju krivičnog postupka protiv Veselina Milića - saopšteno je iz Prvog tužilaštva.

U Direkciji 9 godinaMANDAT PUN AFERAVeljović je prvi put za direktora policije postavljen u junu 2006. u vreme Dragana Jočića. Mandat mu je istekao 15. juna 2011, a reizabran je u martu 2013. Veljović je u proteklih nekoliko godina povezivan s različitim aferama. Pisalo se da je bio organizator sastanka pripadnika tužilaštva, policije i BIA na Jelovoj gori 2010. sa Šarićevim saradnikom Draganom Dudićem Fricom. Zbog nezakonitog prisluškivanja Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića 2012. tadašnji ministar Dačić najavio je da će odgovarati kompletan vrh srpske policije, ali je Veljović sledeće godine reizabran. Takođe je preživeo i aferu „papaja“, kao i optužbe da je štitio Miroslava Bogićevića pre njegovog hapšenja jer mu je šabački tajkun zaposlio sina i davao platu od 20.000 evra mesečno.

ČINJENICEDVE VERZIJE O POZADINIVeljović odbio da potpiše otkaze za policajce koje smatra poštenimPolicajci koje je sačuvao su kompromitovani, zbog čega se sukobio s ministrom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja