ZAVRŠENO SUĐENJE DIKOVIĆ PROTIV KANDIĆ: Presuda u roku od mesec dana!
Foto: FoNet

Tužba zbog povrede časti i ugleda

ZAVRŠENO SUĐENJE DIKOVIĆ PROTIV KANDIĆ: Presuda u roku od mesec dana!

Crna Hronika -
BEOGRAD - Suđenje po tužbi načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića protiv Fonda za humanitarno pravo i bivše direktorke Fonda Nataše Kandić završeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu i u roku od mesec dana će biti doneta presuda.

Prethodno je Kandićkin pravni zastupnik predložio izuzeće sudije Gordana Aranđelović, ali će o tom predlogu biti odlučeno u presudi.

Naime, predlog za izuzeće je bio nepotpun, pa je o njemu u skladu sa zakonom odlučuje postupajući sudija uz odluku o glavnoj stvari (Dikovićevom tužbenom zahtevu), rekla je portparol suda Ida Nikitović. Zbog toga će, kako je navela, odluka biti doneta u presudi, a o eventualnoj žalbi na predlog za izuzeće takođe će moći da se izjavi žalba takođe u okviru žalbe na presudu.

Zakonski rok za presudu, koja se pisanim putem dostavlja strankama, je 30 dana.

Diković je tužio Kandićevu zbog povrede časti i ugleda navodima u dokumentu pod nazivom "Dosije Ljubiše Dikovića", koji je objavljen na sajtu Fonda, a u kojem je povezan sa ratnim zločinima u BiH i na KiM. Tužbenim zahtevom Diković traži odštetu od MILION DINARA sa zateznom kamatom zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 30. januara da je još u januaru 2012. godine, proverom navoda Fonda, utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda iz 2009. godine.

Nedavno je Fond izneo nove optužbe na račun generala Dikovića prilikom predstavljanja knjige "Dosije Rudnica", a tužilaštvo je zatražilo da mu dostavi kompletnu dokumentaciju koju poseduje o tom slučaju kako bi se proverili navodi.

Sredinom novembra tužilaštvo je saopštilo da vodi pretkrivični postupak protiv NN lica povodom masovne grobnice otkrivene na lokaciji Rudnica, kod Raške.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević juče je za B92 povodom optužbi Fonda na račun Dikovića "da se svaka stvar istražuje do kraja i da nema tog lica u komandnom lancu koje neće biti procesuirano samo ako ima dokaza".

"Fond za humantirarno pravo iznosi neke tvrdnje, ali to su sve gole tvrdnje dok nema dokaza", rekao je Vukčević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track