VIDEO STEFANOVIĆ U PALATI SRBIJA: Pohapšeni biznismeni, direktori, predsednici opština...
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Uhapšeni prali novac, primali mito, falsifikovali isprave...

VIDEO STEFANOVIĆ U PALATI SRBIJA: Pohapšeni biznismeni, direktori, predsednici opština...

Crna Hronika -
BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratio se jutros javnosti iz Palate Srbija povodom jedne od najvećih akcija hapšenja u okviru borbe protiv korupcije.
1 / 6 Foto: Tanjug Zoran Žestić

Ministar je potvrdio da je u noćašnjoj akciji MUP uhapšeno 79 osoba osumnjičenih u 20 različitih slučajeva finansijskog kriminala, među kojima su biznismen i vlasnik Beohemije Željko Žunić i nekadašnji ministar trgovine u Cvetkovićevoj vladi Slobodan Milosavljević.

Za još 5 osoba se intenzivno traga, a podneto je još 39 krivičnih prijava. Uhapšeni u noćašnjoj akciji osumnjičeni su za širok dijapazon zloupotreba od 2004. do danas poput pranja novca, zloupotrebe položaja, zloupotrebe s javnim nabavkama, primanja i davanja mita, falsifikovanja službene isprave, nesavesnog rada u službi...

Ovim teškim krivičnim delima iz oblasti korupcije i privrednog kriminala oštećeni su budžeti Republike Srbije, Vojvodine, Grada Beograda, Železara Smederevo i to za sumu od 7 milijardi i 800 miliona dinara odnosno više od 100 miliona evra.

Stefanović je kazao da je reč o najopsežnijoj akciji dosad koja je dugo pripremana u saradnji s Tužilaštvom kao i da su dokazi protiv privedenih veoma čvrsti, te da je istraga sprovedena veoma temeljno. Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

"Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče", rekao je Stefanović. Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slucajeva u pretnodnim mesecima, dodao je ministar.

je pročitavši na desetine inicijala privedenih i njihove funkcije kazao da je reč o osumnjičenima za dela počinjena od 2004. naovamo, kao i da su posredi milionske prevare.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Među privedenima su bivši ministar, dvojica nekadašnjih pomoćnika ministara, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, biznismeni, sadašnji i nekadašnji predsednici opština i njihovi pomoćnici, brojni direktori velikih javnih preduzeća, direktori i zaposleni na najvišim pozicijama u nizu velikih domaćih firmi, bivši direktor SRC Pionirski grad, zatim sadašnji predsednik Upravnog odbora FK Vojvodina...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track