SLUČAJ INEKS INTEREKSPORT: Apelacioni sud oslobodio Slobodana Šarenca
Foto: Marina Lopičić

SLUČAJ INEKS INTEREKSPORT: Apelacioni sud oslobodio Slobodana Šarenca

Crna Hronika -
BEOGRAD - Apelaconi sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg predsednika Holding kompanije "Ineks Intereksport" Slobodana Šarenca optužbi da je 1999. godine prekoračenjem ovlašćenja sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 450.000 nemačkih maraka.

Tom odlukom, objavljenom na sajtu suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Šarenac oslobođen, jer nije dokazano da je izvršio krivično delo.

Istom odlukom oštećeni je, kako se navodi, upućen na parnicu radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva. Nekadašnje Okružno tužilaštvo u Beogradu teretilo je Šarenca da je u maju 1999. godine bez odluke Upravnog odbora, sporazumom o deobnom bilansu, izvršio prenos vlasništva nad poslovnom zgradom u Sarajevu od 239 kvadratnih metara na društveno preduzeće "Ineks Intereksport" koje su osnovali bivši radnici poslovne jedinice tog preduzeća sa sedištem u Sarajevu.

Prema propisima BiH nije se mogla izvršiti prodaja nepokretnosti koje je u vlasništvu pravnog lica sa teritorije SRJ, a prema optužnici, Šarenac je, navodno, nepokretnost prodao za 450.000 nemačkih maraka i novac zadržao za sebe. Apelacioni sud je u obrazloženju odluke naveo da tokom postupka nije dokazano da predsednik Holding kompanije "Ineks Inter - eksport" Beograd prekoračio granice svojih ovlašćenja i pribavio protivpravnu imovinsku korist.

"Neosnovani su žalbeni navodi tužioca da je sporazum potpisan bez odluke Upravnog odbora, jer na to ne ukazuje nijedan izvedeni dokaz.

Prvostepeni sud je nesumnjivo utvrdio da je odluka UO postojala, tako da tužilac nije dokazao da je okrivljeni prekoračio granice svojih ovlašćenja", naveo je sud. Takođe, nije bilo dokaza da je okrivljeni pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 450.000 nemačkih maraka, dodaje je se u odluci Apelacionog suda. Funkcioneri "Ineks Intereksport-a" Šarenac, kao i Borislav Milošević, brat pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića, bili su, prema pisanju medija, i na drugim krivičnim krijavama u vezi sa poslovanjem te kompanije, ali ti procesi nisu došli do optuženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track