SVEDOK: Kniga izveštaja o praćenju Ćuruvije uništena oko 5. oktobra
Foto: Fonet

Nastavljeno suđenje za ubistvo novinara

SVEDOK: Kniga izveštaja o praćenju Ćuruvije uništena oko 5. oktobra

Crna Hronika -
Svedok na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije Ratko Ljubojević rekao je da je oko 5. 10. 2000. uništena knjiga izveštaja o praćenju Ćuruvije.

"Dobili smo nalog da se sve sveske i knjige izveštaja unište. Dobili smo nalog iz centrale, pocepali, stavili u džakove, tih džakova je bilo Bože sačuvaj i oni su valjda odneti u Obrenovac i spaljeni", kazao je šef smene Devetog odeljenja Državne bezbednosti.

On je kazao da misli da je nalog za uništavanje dokumenta stigao iz kabineta direktora.

Ljubojević je rekao da poznaje okrivljene za ubistvo Ćuruvije - Ratka Romića, Milana Radonjića i Radeta Markovića.

"Ratko Romić je bio moj radnik, Milana Radonjića znam još sa fakulteta, a Radomira Markovića sam upoznao kada je bio moj direktor", kazao je Ljubojević.

Prema njegovim rečima, nalog za praćenje dobio je od načelnika Zorana Pavića, a kako je dodao, misli da je nalog za praćenje dalo Treće odeljenje.

On je kazao da je u vreme praćenja Ćuruvije sa kolegama Nebojšom Sokovićem i Đorđem Stevanovim bio u štabu na Senjaku i da su primenjivali meru praćenja.

"Moja smena je trebalo da bude na terenu. Zvao sam Sokovića i saznao da naša ekipa ne ide na teren i onda sam kasnije na televiziji video da je (Ćuruvija) ubijen", kazao je Ljubojević, koji je u vreme ubistva Ćuruvije radio u Devetom odeljenju DB.

On je dodao da ga je načelnik Zoran Pavić zvao da preuzme knjigu izveštaja od Sokovića i da ode u Beogradski centar i na osnovu knjige izdiktira izveštaj za taj konkretni dan (11. april) sekretarici, "samo kako bi se pokrili da su radili toga dana".

Ljubojević je kazao da je praksa bila da se izveštaj kuca u dva primerka i da se čuva knjiga.

"Knjiga je bila merodavna, ja sam izdiktirao i to je otkucano u dva primerka, jedan se šalje u odeljenje koje je naložilo meru, a drugo čuva načelnik. Pavić je otišao kući. On je rekao da napišemo samo da bismo se pokrili", kazao je Ljubojević.

On je kazao da se pošto se Paviću završavala smena, on otišao, a na njegovo mesto došao Vladan Nikolić koji je u drugoj prostoriji telefonirao, a nakon toga jedan primerak izveštaja je pocepan, dok je drugi predat Nikoliću.

Upitan o belom golfu, za koji se u optužnici navodi da je korišćen u vreme ubistva Slavka Ćuruvije, Ljubojević je kazao je da misli da su taj automobil odvezli Ratku Romiću i da su tablice menjali i pre i posle ubistva Ćuruvije, jer je to bila njihova obaveza i da su to radili makar jednom mesečno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track