KO STOJI IZA ARKANOVOG UBISTVA? Ovako su svetski mediji izveštavali o naručiocima atentata
Foto: Damir Dervišagić

Tema koja intrigira i 16 godina kasnije

KO STOJI IZA ARKANOVOG UBISTVA? Ovako su svetski mediji izveštavali o naručiocima atentata

Crna Hronika -
Nakon ubistva Željka Ražnatavića, svetski mediji su u prvi plan odmah istakli da se u pozadini atentata krije želja mnogih da Arkan zaćuti.

Na prvom mestu pominje se Raznatovićeva spremnost da pošalje u Hag dokaze o umešanosti Slobodana Miloševića u ratne zločine, na drugo obračuni unutarsrpske mafije, uključujući i Arkanov sukob sa Miloševićevim sinom Markom, a ne isključuje se ni upletenost albanske mafije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostali potencijalno zainteresovani da Arkan ućuti su Radovan Karadžić i Ratko Mladić - ocenjuju svetski mediji.

Najpodrobniji inventar osumnjičenih objavljuje londonski "Sandi tajms" koji toj temi posvećuje jedan od nekoliko napisa o atentatu na Arkana.

Na prvo mesto, kao "najpopularniju teoriju Arkanovog ubistva", "Sandi tajms", stavlja verziju da se vođa "Tigrova" spremao da "pošalje u Hag dokaze o umešanosti Slobodana Miloševića u ratne zločine".

Na drugo mesto "Sandi tajms" stavlja obračun unutar srpske mafije, to jest Arkanov "sukob" sa Miloševićevim sinom Markom, ili bilo kojim liderom "Voždovačkog klana".

Kao treću, londonski nedeljnik navodi mogućnost da je atentat izvela albanska mafija, kojoj se navodno Arkan umesao u poslove oko droge.

Na poslednje mesto "Sandi tajms" stavlja mogućnost obračuna oko fudbalskog kluba Obilić i nameštanja rezultata.

Od drugih vodećih svetskih listova i "Njujork tajms" na prvo mesto stavlja "spekulaciju da su Milošević i njegov režim mogli da imaju najviše koristi od Arkanovog ubistva", jer je "Ražnatović bio opasan za Miloševića i druge vodeće ličnosti vlasti, zbog onog što je znao o ubistvima i zverstvima tokom rata u Bosni", i to utoliko pre što je "navodno pregovarao sa Hagom da se preda i svedoči protiv ostalih".

Na drugo mesto i njujorški dnevnik stavlja mogućnost obračuna u beogradskoj mafiji, a tu tezu na prvo mesto među verovatnim uzrocima atentata stavljaju dva londonska nedeljnika - "Dejli telegraf" i "Independent".

Arkan se rukovao sa ubicom?

S druge strane, postoje i tvrdnje da su prisutni dobro videli Ražnatovićevog ubicu.

Prema informacijama ljudi koji su se nalazili u Ražnatovićevoj neposrednoj blizini u vreme ubistva, a hotelsko predvorje je u tom trenutku bilo puno ljudi, Arkan je sa Milenkom Mandićem Mandom i čovekom iz obezbeđenja koji je neprestano uz njega, bio u hotelskom restoranu na ručku. Nakon toga su skupa otišli u hol, u deo koji se nalazi blize recepciji i ulazu u „Interkontinental".

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Seli su u jedan od separea, a Arkan je svog telohranitelja zamolio da ode po kolače. U vreme dok se ovaj udaljavao, Arkanu i Mandiću je prišao čovek koga su očigledno obojica dobro poznavali.

Prema opisu događaja, Arkan je ustao i rukovao se s njim, zatim su se izljubili, a potom je Ražnatović seo u fotelju.

Istog trenutka čovek poteže pištolj i puca Arkanu u glavu. To je bio prvi hitac koji su prisutni u hotelu opisali kao prasak petarde, nakon čega je usledila rafalna paljba.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Kada je video sta se događa, Mandić skače i pokušava da zaštiti Arkana, odnosno nasrće na ubicu i njegov revolver. Međutim, ubica uspeva da iz neposredne blizine ispali više hitaca koji Mandića pogađaju u telo i zbog čega ovaj ostaje mrtav na mestu.

Isti izvori tvrde da mladići iz Arkanovog obezbeđenja dobro znaju identitet njegovog ubice, jer se pojavio javno i bez ikakve sumnje, polako, kako je to jedino i bilo moguće, prišao Arkanu.

Ujedno, neki od prisutnih u „Interkontinentalu", koji su bili dovoljno prisebni da se osvrnu oko sebe, garantuju da je u obračunu nastradalo više ljudi. Prema njihovoj proceni, i izvesnim saznanjima, poginuo je najmanje još jedan čovek, mozda baš jedan od napadača, mada se govori i o još tri žrtve, odnosno ukupno šestoro poginulih.

(Danas/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track