(FOTO) SRBI PREŽIVELI TORTURU NEMAČKE POLICIJE: Srpska svinjo, ako se vratiš ovde, ubiću te!
Foto: Dragan Kadić

Stravično

(FOTO) SRBI PREŽIVELI TORTURU NEMAČKE POLICIJE: Srpska svinjo, ako se vratiš ovde, ubiću te!

Crna Hronika -
Specijalci su nas izbacili iz kola i besomučno šutirali. Krvave su nas odveli u stanicu i tek onda nam rekli da su imali pogrešnu dojavu da smo planirali pljačku, kaže Zoran Novaković

DISELDORF - Nismo bili u pritvoru, jer ništa nismo uradili! Specijalci su nam preprečili put, razbili stakla na našim kolima i izvukli nas nasred ulice. Brutalno su nas pretukli i potom odveli u policijsku stanicu, gde su nam saopštili da smo greškom uhapšeni!Ovako počinje ispovest za Kurir Zoran Novaković (25) iz Zemuna, jedan od trojice Srba koji su prebijeni 5. januara u nemačkom gradu Diseldorfu. Nemački mediji pisali su o filmskom hapšenju srpskih kriminalaca koji su planirali seriju pljački banaka i zlatara u ovom gradu. Međutim, osumnjičeni Srbi su, umesto u zatvoru, završili u bolnici, a posle ukazane pomoći pušteni su na slobodu.Krv im liptala iz ustaNovaković, koji se s prijateljima u automobilu sa slomljenim staklima 12. januara vratio u Srbiju, objašnjava da je s drugovima Markom S. (23) i Dušanom M. (24) u ponedeljak 4. januara otišao „ševroletom“ beogradskih tablica u Diseldorf kod drugarice na nekoliko dana.- To nam je drugarica s kojom smo bukvalno odrasli. Smestili smo se kod njene majke u stan. Sutradan kad smo ustali krenuli smo kolima do centra grada da kupimo nešto da jedemo. Na drugom semaforu, 200 metara od zgrade, stajali smo na crvenom svetlu i odjednom je nastao haos - priča Zoran.On dodaje da su ispred njih stala kola, a potom su se pojavila još jedna.- Iz njih su izlazili naoružani policajci u civilu, koji su pištolja uperenih u nas krenuli ka našim kolima. Vikali su na nemačkom „teroristi“ i polomili stakla na našim kolima. Govorio sam im na nemačkom da nemamo ništa i da ništa nismo uradili, ali to kao da nisu čuli. Bukvalno su nas izvukli iz kola kroz razbijena stakla i sve vreme nas udarali u glavu pesnicama i pištoljima - priča u dahu naš sagovornik.

Žrtva... Novaković je zadobio posekotine po glavi, povredu nosa i levog oka
Žrtva... Novaković je zadobio posekotine po glavi, povredu nosa i levog oka

Gazili ih po glaviPrema njegovim rečima, policajci nisu prestali da ih tuku ni kad su ih oborili na trotoar na kojem je bilo staklića od razbijenih prozora na kolima.- Šutirali su nas čizmama gde god su stigli. Jedan od njih mi je prislonio pištolj na glavu i na nemačkom rekao: „Srpska svinjo, sad si ušao u moju zemlju, sledeći put ću te ubiti!“ Pogledao sam ka Marku, ležao je u lokvi krvi, koja mu je tekla iz usta. Rekao mi je: „Brate, pocepali su me“, a potom mu je jedan od policajaca zgazio glavu i bukvalno je nabijao na stakliće od prozora koji su bili rasuti po asfaltu - priseća se Novaković svakog detalja.

Vandalizam... Nemački specijalci izlomili stakla na
Vandalizam... Nemački specijalci izlomili stakla na

On ističe da ni tu nije bio kraj iživljavanju jer su došli specijalci s fantomkama i u tom trenutku ih je okruživalo oko desetak automobila.- Jedan od njih nam je podigao glave dok smo ležali, dok nas je drugi slikao. Čuo sam ga da kaže da je slika prelepa. Kad su to završili, vukli su nas po ulici kao lovinu do kombija, a potom nas odvezli u policijsku stanicu. Tamo su nam rekli da je došlo do greške i da možemo da ih tužimo. Navodno, imali su dojavu da smo krenuli u pljačku. Nakon toga odvezli su Marka i mene u bolnicu - tvrdi Zoran, koji je oženjen i ima dvomesečnu ćerku.Vratili se u Srbiju bez stakla na kolimaOn dodaje da ih je policija s lisicama i sajlama na rukama vodila u bolnicu i da su ih nakon toga odvojene vratili u policijsku stanicu.- Tamo su nam uzeli otiske prstiju i slikali nas. Jedan od njih mi je rekao da obrišem krv koja se osušila na licu kako bi mogao da me slika. Kasnije smo se u ispred stanice našli s Dušanom, kog nisu vodili kod lekara. Pošto mu nije bilo dobro, odveli smo ga mi, zadržali su ga preko noći tamo. Odmah se u nemačkim medijima pisalo o filmskom hapšenju Srba, a ni reči o tome da su nas ni krive ni dužne pretukli. Pitam se samo šta bi bilo da su nemački državljani ovako prošli u našoj zemlji - priča Novaković i dodaje da su nakon toga nedelju dana bili prepušteni sami sebi i bili prinuđeni da se bez stakla na kolima vrate u Srbiju.

ČinjeniceBILI POD NADZOROMOd nekoliko stranih policijskih zvaničnika dobili indicije da se u Diseldorfu sprema velika pljačkaStavili su osumnjičene pod nadzor, a u trenutku kad su krenuli u akciju, angažovana je specijalna jedinicaPretpostavlja se da su mete pljačkaša bile zlatare i bankePosle spektakularnog hapšenja „pljačkaši“ pušteni uz izvinjenje da je greška

Marko ostao bez zubaRAZBILI SU MI GLAVUMarko S. je, čini se, izvukao deblji kraj jer su mu, kako nam je rekao, tokom batinanja slomljena tri zuba, a dva su prelomljena napola.- Razbili su mi glavu iznad desne slepoočnice, imam šest kopči, na čelu rasekotinu od oko dva centimetra, levo oko mi je bilo skoro zatvoreno, popucali su kapilari, izgleda kao da će krv svakog trenutka da krene iz njega - kaže Marko i dodaje da ima i sitne posekotine po licu od stakla i posekotinu na levoj ruci.Novaković je zadobio posekotine po glavi, povredu nosa i levog oka kad ga je jedan od specijalaca kolenom udario u glavu, dok je Dušan M. prošao s naprsnućem sinusne kosti i dve velike modrice na glavi, a pored toga mu je pronađena i krv u mokraći.

MSP upoznat s incidentomAMBASADA PREDUZIMA MEREU Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu da je generalni konzulat Srbije u Diseldorfu upoznat sa slučajem trojice naših državljana.- Predstavnike konzulata obavestili su naši državljani i od nemačke policije je zatražena detaljna informacija - kazali su nam u MSP i dodali da je generalni konzulat u Diseldorfu u stalnom kontaktu sa našim državljanima i da preduzima sve mere radi pružanja adekvatne konzularne zaštite u ovom slučaju i da je dat je predlog za angažovanje advokata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja