CRNI GRUJA NA SLOBODI POSLE 10 GODINA: Držali ga u CZ od 2006!
Foto: Kurir

NESVAKIDAŠNJE

CRNI GRUJA NA SLOBODI POSLE 10 GODINA: Držali ga u CZ od 2006!

Crna Hronika -
Nenad Grujović, posle naloga Evropskog suda za ljudska prava i decenije provedene u pritvoru bez presude, prebačen u kućni pritvor

BEOGRAD - Nenad Grujović zvani Crni Gruja, posle skoro 10 godina provedenih u pritvoru bez pravosnažne sudske presude, prošle nedelje je prebačen u kućni pritvor uz elektronski nadzor, saznaje Kurir. Grujović je optužen za ubistvo radnika „Pošte“ Veska Babovića 2006, a postupak protiv njega vodi se pred Višim sudom u Beogradu.- Zbog dužine trajanja pritvora, Grujović je preko advokata podneo predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je konstatovao da je u njegovom slučaju povređeno pravo na suđenje u razumnom roku i pravo na slobodu, koja su zagarantovana Konvencijom o ljudskim pravima. Posle ovakve odluke Evropskog suda, Viši sud u Beogradu je 10. septembra doneo odluku kojom je Gujoviću pritvor zamenjen kućnim pritvorom - kaže izvor Kurira iz Palate pravde.Služio zastarelu kaznuMeđutim, umesto u kućni pritvor, Grujović je prebačen u zatvor, čime je naše pravosuđe načinilo još jednu grešku, koju bi mogli da plaćaju građani Srbije.- Grujović je ranije, tokom drugog sudskog postupka koji je vođen za falsifikat, osuđen na pet meseci zatvora. Tokom suđenja za ubistvo radnika „Pošte“ on je više puta tražio da ga prebace na izdržavanje te kazne, ali sud je to odbijao. Tek kad mu je po nalogu Evropskog suda ukinut pritvor, poslat je da odsluži tu kaznu, ali ispostavilo se da je ona u međuvremenu zastarela - objašnjava sagovornik iz suda.On napominje da je neverovatno da niko nije proverio, a samim tim ni utvrdio, da je nastupila relativna zastarelost tog postupka, pa i kazne. Greška je ispravljena prethodne nedelje, kad je Crni Gruja iz zatvora prebačen u kućni pritvor.Može da tuži državu- Četiri meseca neosnovanog zatvora teško da mogu da mu budu uračunata u kaznu, ukoliko bude osuđen za ubistvo Veska Babovića. Eventualno, s obzirom na to da su mu istovremeno tekli i kućni pritvor i služenje kazne zatvora, možda bi mogao da postigne kompromis, ali to je vrlo diskutabilno. Međutim, u suprotnom, Grujović bi mogao da naplati četiri meseca neosnovanog zatvora, a tu grešku platili bi građani Srbije - objašnjava sagovornik iz suda.

Razbojnici odneli četiri miliona dinaraUBIJEN ZBOG PARA ZA PENZIJUZločin koji je Grujović negirao tokom suđenja dogodio se 2006, kad je Vesko Babović iz službenog kombija iznosio džak s novcem namenjenim za isplatu penzija. Trojica napadača, među kojima je prema optužnici bio i Grujović, iz zasede su pucali na njega. Razbojnici su odneli četiri miliona dinara, ali deo novca su izgubili tokom bekstva, pošto im je ispao. Posle ubistva Babovića, policija je pronašla zapaljen „audi“ i ručni sat, koji je jedan od ključnih dokaza u postupku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track