ZLOČINI OVK NA KOSMETU: Suđenje u Hagu, softver u Briselu, a zaštićeni svedoci širom sveta
Foto: Profimedia

Formiranje suda ove godine

ZLOČINI OVK NA KOSMETU: Suđenje u Hagu, softver u Briselu, a zaštićeni svedoci širom sveta

Crna Hronika -
BEOGRAD - Svedoci, koji će o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) govoriti pred specijalnim sudom već su u programu zaštite i mnogi su razmešteni po svetu, a softver sa svim podacima o predmetima tog suda potpuno je zaštićen i nalazi se u Briselu.

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora, više od 400 ljudi je već dalo izjave o zločinima OVK, ali će najverovatnije njih oko 30 na kraju i svedočiti pred sudom, čije se formiranje očekuje ove godine, a koga će činiti međunarodne sudije.

Sud će biti smešten u nekadašnjim zgradama Evropola u Hagu i delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Holandska vlada je saopštila da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima 1999-2000. godine", ali osuđeni neće izdržavati kaznu u toj zemlji.Haški tribunal i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sarađivaće s tim sudom kada bude osnovan.

Prema rečima portparola Haškog tribunala Nenada Golčevskog, Specijalni sud za ratne zločine OVK podržava rad svih relevantnih sudskih institucija koje se bave ratnim zločinima.- Tek kada taj sud bude formalno osnovan, moći ćemo da kažemo više o eventualnoj saradnji i njenim modalitetima - rekao je za Golčevski, a sličan odgovor Danas je dobio i iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Beogradski dnevnik takođe prenosi i izjavu prištinskog novinara Miljaima Zeke koji je ranije rekao da će pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti optuženi kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, predsednik kosovske skupštine i njegov zamenik, Kadri Veseli i Džavit Haljiti, ministar bezbednosnih snaga i bivši komandant Glavnog štaba OVK Agim Čeku.

Takođe, naveo je tada Zeka, pred sudom će se naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi, kao i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, čija imena nije naveo.

Prištinski mediji su takođe pisali da je preostalo da sporazum o Specijalnom sudu bude ratifikovan u kosovskom i holandskom parlamentu, dok kosovski poslanici opozicije smatraju da je taj sud nepotreban, da je njegovo formiranje nepravedno i da predstavlja eksperiment sa Kosovom.

S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić se nada da će taj sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Haškog tribunala.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja