ZABUNA U SIPA: Za ratne zločine u Dretelju uhapsili pogrešnog čoveka?
Foto: Anadolija

Čeka se odluka suda

ZABUNA U SIPA: Za ratne zločine u Dretelju uhapsili pogrešnog čoveka?

Crna Hronika -
Na Sudu BiH juče je održano ročište za uhapšene Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolicu, Jadranka Martinovića i Tonću Rajiča koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine u Dretelju.

Ipak, advokati druge strane protivili su se određivanju ovih mera i zatražili puštanje na slobodu, piše Dnevni list, a konačnu odluku će Sud BiH doneti najkasnije danas.

Kako je pojasnila advokatica Nada Dalipagić koja zastupa jednog od osumnjičenih, Tužilaštvo nije konkretizovalo radnje koje se optuženom stavljaju na teret, a sama činjenica da ima dvojno državljanstvo ne može više biti osnova za određivanje pritvora.

Isto tako razlog za pritvor ne može biti ni mogućnost uticaja na svedoke budući da se radi o zaštićenim svedocima.

Istvremeno, odbrana osumnjičenog Martinovića tvrdi kako se ovde radi o zameni identiteta i kako je SIPA uhapsila pogrešnog čoveka.

Podsećamo, u akciji SIPA ovog ponedeljka slobode je lišeno pet osoba koje su pod istragom i osumnjičena su da su u svojstvu pripadnika HVO i HOS, u logoru Dretelj na području opštine Čapljina 1992. godine, uhapsili, premlatili, mučili i pljačkali imovine stanovništva, dok se trojica osumnjičenih terete i za silovanje ženskih osoba srpske nacionalnosti.

Navedeni osumnjičeni terete se da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(dnevnik.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track