DAČIĆ POTVRDIO: Otete srpske diplomate stradale u vazdušnom napadu u Libiji
Foto: Facebook), Jovica Stepić, Privatna Arhiva

DAČIĆ POTVRDIO: Otete srpske diplomate stradale u vazdušnom napadu u Libiji

Crna Hronika -
BEOGRAD -Dvoje otetih državljana Srbije u Libiji stradalo je u vazdušnom napadu američkih aviona na kamp IS, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj sa predstavnicima BIA.

"Na žalost, mi smo juče popodne dobili informacije da je u tom napadu nastradalo više stranih državljana, među kojima su i dvoje službenika naše ambasade", reako je Dačić na konferenciji za novinare.

"Informacija još nije zvanično potvrđena od strane libijskih organa.Očekuje se identifikacija, ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo, ali smo dobili fotografije koje jasno ukazuju da je ta informacija najverovatnije tačna", rekao je Dačić, navodeći da je Pentagon sinoć saopštio da su vazdušne snage izvršile napad u Libiji na ciljeve koji predstavljaju pretnju za SAD. O pogibiji su obaveštene porodice naših službenika.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dačić je naveo da je Pentagon sinoć saopštio da su vazdušne snage izvršile napad u Libiji na ciljeve koji predstavljaju pretnju za SAD. Prema njegovim rečima, reč je o vazdušnim napadima američkih aviona u kojima je poginulo više od 40 ljudi, najveći deo nastradalih su Tunišani koji se nalaze u Libiji, a meta je bio kamp za koji se sumnja da pripada Islamskoj državi i "tu su bili smešteni strani državljani".

"Od BIA smo dobili informaciju o tačnoj lokacijama", rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije je saopštio da je o pogibiji obavestio porodice naših službenika, da je sa njima razgovarao i premijer Aleksandar Vučić i u narednim danima će biti organizovan prevoz njihovih tela i sahrana u Srbiji i komemoracija u ministarstvu.

Načelnik bezbednosti BIA Ivan Todorov rekao je da smo "mi znali gde je zgrada".

"Mi smo sa partnerskim službama došli do lokacije i grupe koja povezana sa IS, i u saradnji sa libijskom i partnerskim službama dobili informaciju", kazao je on. Todorov je naveo da su srpske obaveštajne službe i partnerske službe imale lokaciju na kojoj se nalaze i oteti i grupa odgovorna za njihovu otmicu, a da su lokalne vlasti čekale "pravi trenutak za ozbiljnu akciju".

Kako Kurir saznaje otete Srbe koji su stradali u avio napadu američke avijacije nisu držali pripadnici Islamske države, već kriminalne grupe koje su na vezi sa ovom terorističkom organizacijom. Napad je izveden u petak rano ujutro oko 3.30 sati. Tela nastradalih diplomata posle napada su iz Sabrate prebačena do aerodroma Mitiga u blizini Tripolija, odakle će biti prebačena u vojnu bolnicu gde će biti obavljena identifikacija i obdukcija.

Dačić je rekao da su preduzete mere da se utvrde činjenice zašto je došlo do toga došlo i da li je postojala dozvola za putovanje prilikom koga su oteti, a najavio je da će biti preduzete sve mere na utvrđivanju eventualne odgovornosti. Kako je naveo, kolegijum Ministarstva spoljnih poslova je u više navrata razmatrao da li Srbija treba da zadrži ambasade u Damasku i Tripoliju.

"Ambasade tih zemalja su radile u Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine. Naši državljani nisu bili meta ovog napada, ali to je tragična posledica", dodao je Dačić i izrazio žaljenje zbog pogibije dvoje službenika.

Dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, koji su bili oteti u novembru, najverovatnije su poginuli u američkim vazdušniom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata, objavio je list Libijski Herald.

Informacija, koju je Tanjugu poslao zamenik urednika Libijskog Heralda Najdžel Eš, za sada nije zvanični potvrđena.

Obraćanje srpskih zvaničnika se očekuje nakon informacije objavljene u libijskim medijima na engleskom jeziku da je dvoje otetih Srba ubijeno u vazdušnom napadu američke vojske u Sabrati.

Informaciju o napadu u kome su stradali oteti Srbi prvi je objavio portal na engleskom jeziku "Libija herald", koji je naveo da ima nepotvrđene informacije da su službenici srpske ambasade ubijeni u američkom raketiranju u Sabrati.

Kako je navedeno, dvoje srpskih diplomata je stradalo u vazdušnom napadu vojske SAD na uporište Islamske države.

Vest se pojavila i na Tviteru, a prenelo ju je nekoliko stranih izveštača iz Libije, uz naznaku da su informacije nepotvrđene.

Službenici srpske ambasade Sladjana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine. Dvoje službenika oteto je iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica. Zvaničnici Vlade i predstavnici bezbednosnih službi Srbije bili su od otmice srpskih državljana uključeni u pregovore sa libijskim vlastima o oslobadjanju Sladjane Stanković i Jovice Stepića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 1. februara da su libijske službe obavestile Srbiju da su oteti srpski državljani u Libiji dobro. Dačić je tada objasnio da Srbiju nikada nisu kontaktirali oni koji su oteli srpske državljane, jer sve ide preko službi u Libiji. Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je on preko Biroa za koordinaciju službi bezbednosti u kontaktu sa BIA u vezi sa otmicom u libijskom gradu Sabrat. Vozač i službenik srpske ambasade u Libiji oteti su juče prepodne, a prethodno je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije.

U američkom bombardovanju uporišta Islamske države Libiji u petak je ubijeno oko 50 ljudi. Prema navodima zvaničnika, američki avioni bombadovali kamp Islamske države gde se nalazio tuniski vodja te ekstremističke grupe povezane sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu, u muzeju Bardo i u Susu. Navedeno je da je ubijen Nuredin Šušane. Prema izveštaju agencije Frans pres, napad je izveo neidentifikovani avion, a meta je bila kuća blizu glavnog grada Libije, Tripolija, gde se veruje da su se okupili pripadnici Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track