SPECIJALNI SUD: Duško Šarić saslušan zbog pranja para
Foto: Zorana Jevtić

Detalji istrage službena su tajna

SPECIJALNI SUD: Duško Šarić saslušan zbog pranja para

Crna Hronika -
BEOGRAD - Duško Šarić saslušan je u Specijalnom sudu u Beogradu u okviru istrage za pranje para, koja se vodi protiv njega, njegovog starijeg brata Darka Šarića i još pet osumnjičenih.

Portparol suda Tanja Koljenšić rekla je da je Duško Šarić saslušan u utorak pred istražnim sudijom. Drugi detalji istrage su službena tajna i ne objavljuju se javno. Mlađi Šarić je ovim povodom, zbog sumnje da je učestvovao u pranju oko 2,8 miliona evra po zamolnici beogradskog suda saslušavan u Bijelom Polju 2014. godine.

S obzirom da je ova istraga pokrenuta po starom Zakoniku o krivičnom postupku, pre uvođenja tužilačke istrage, nju vodi istražni sudija, a po njenom okončanju tužilaštvo za organizovani kriminal odlučiće da li ima mesta podizanju optužnice.

Mediji su danas preneli da je Mlađi Šarić negirao krivično delo. Ovom istragom obuhvaćeni su i odbegli Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, i budvanski biznismeni Blažo Dedić i Jovica Lončar.

Oni se sumnjiče da su tokom 2008. i 2009. izvršili tri novčane transakcije i prebacivali novac s računa firme u Švajcarskoj na račun u Hipo Alpe-Adrija banci, kako bi ga ubacili u legalne tokove.

Za deo novca, oko 1,8 miliona evra, kako sumnja tužilaštvo, Darko Šarić i Rodoljub Radulović sačinili su 2009. fiktivni ugovor o pozajmici, čije je vracanje Šarić garantovao vilom na Tatarskom brdu, preneli su mediji.Duško Šarić je inače u sudu u Bijelom Polju osuđen na pet godina zatvora zbog pranja para.

On je 2013. nakon tri i po godine pušten iz pritvora, a juče je bio posle saslušanja i prvi put u poseti bratu koji je u pritvoru od marta 2014, kada se nakon četiri i po godine bekstva predao srpskim vlastima.Darko Šarić je u okviru istrage saslušan u maju 2014.

Zbog tajnosti istrage detalji nisu dostupni javnosti, ali se Darko Šarić svojevremeno na sudenju požalio se da beogradsko tužilaštvo tereti njegovog brata za optužbe za koje je vec osuđen u Crnoj Gori.Prema Šarićevim tadašnjim tvrdnjama, tužilaštvo je samo smanjilo iznos za koji njega tereti - 22 miliona evra.

"Ja sam taj koji treba da bude optužen u Crnoj Gori, a ne moj brat i mislim da je sramota da mog brata nevinog drže tri godine i šest meseci u pritvoru. Kako je to moguće da ga optuže u Crnoj Gori i da sada za isto delo ovde proširuju optužnicu protiv njega. To mi nije jasno", naveo je pored ostalog Darko Šarić pred sudom. On je letos osuđen na 20 godina zatvora zbog krijumcarnja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track