(FOTO) OBRAČUN NA VRAČARU: Ovo je tinejdžer koji je ubio Nikolu Babića!
Foto: Facebook

Krivični postupak zatvoren za javnost

(FOTO) OBRAČUN NA VRAČARU: Ovo je tinejdžer koji je ubio Nikolu Babića!

Crna Hronika -
Ako sud presudi da je Bogoljub S. (16) izvršio teško ubistvo Nikole Babića (26), maksimalna kazna za tinejdžera može biti najviše 10 godina zatvora.

Bogoljubu S. dvodnevno policijsko zadržavanje isteklo je juče, ali nije poznato da li ga je saslušao postupajući tužilac i da li mu je određen pritvor. Krivični postupci protiv maloletnika koje vodi Više tužilaštvo po pravilu su zatvoreni za javnost.

Zakon o maloletnim izvršiocima krivičnih dela uglavnom propisuje vaspitne mere i mere nadzora, roditeljskog ili sudskog. Međutim, kada su u pitanju najteža krivična dela - među koje svakako spada i teško ubistvo za koje se Bogoljub sumnjiči - stariji maloletnici (u koje Bogoljub spada) mogu dobiti i robiju.

Za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora dvadeset ili više godina, ili u slučaju da je počinio najmanje dva krivična dela, maloletniku može biti dosuđeno najviše 10 godina robije. To je ipak značajno manje od 30 ili 40 godina, koje bi mogao dobiti da je ubistvo izvršio sa navršenih 18 godina.

Niko od komšija nije mogao ni da zamisli da je mirni dečak Bogoljub S. (16) sposoban da hladnokrvno ubije Nikolu Babića (26). Prema njihovim rečima, mladić je uvek bio uljudan, a, uprkos tome što su mu u stanu pronađeni marihuana i veća količina “spida”, oni nisu primetili da se oko kuće motaju sumnjive osobe.

Prema njihovim rečima, racija Interventne policije, koja je uznemirila čitavu ulicu, trajala je više sati, ali se mladić nije opirao hapšenju. Bogoljubovi poznanici takođe dodaju da je tinejdžer bio vatreni navijač FK Partizan, kao i da se vanredno školovao u školi za odrasle “Đuro Salaj”. Niko nije pomišljao da se mladić bavi prodajom narkotika.

Bogoljub S. (16) uhapšen je u subotu zbog sumnje da je u petak u Cerskoj ulici na Vračaru ubio Nikolu Babića (26). Prema informacijama iz istrage, tinejdžer je hladnokrvno prišao Babiću na ulici, izvukao pištolj i ispalio jedan hitac u glavu žrtvi. Nakon toga je pobegao sa lica mesta.

Bogoljub je pronađen manje od 24 sata kasnije u kući u kojoj je stanovao na Voždovcu. I ubica i ubijeni imaju policijski dosije: obojica su prijavljivani zbog prodaje droge, ali i za razbojništva i različita nasilništva.

(Blic/Mihailo Jovićević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track