REKORDER: Dobio 200 miliona za godinu dana robije!
Foto: Salđana Stojanović

Odšteta zbog neosnovanog boravka u pritvoru

REKORDER: Dobio 200 miliona za godinu dana robije!

Crna Hronika -
Uglješa Grgur, koji je 2008. bio uhapšen kao član „građevinske mafije“ zajedno s gradonačelnikom Zrenjanina Goranom Kneževićem, a onda oslobođen, dobio najveću odštetu u istoriji našeg pravosuđa

NOVI SAD - Uglješa Grgur, vlasnik detektivske agencije „Gvozden“ iz Novog Sada, dobio je rekordnu odštetu od 200 miliona dinara jer je godinu dana neosnovano bio u pritvoru! Grgur je bio uhapšen u Zrenjaninu 2008. kao član „građevinske mafije“ s tadašnjim gradonačelnikom Goranom Kneževićem i još petnaestak ljudi, ali svi su pravosnažno oslobođeni u Specijalnom sudu.Propala mu firmaViši sud u Novom Sadu doneo je presudu po tužbi Uglješe Grgura protiv države Srbije na osnovu neosnovanog pritvora i pričinjene materijalne štete od ukupno 145 miliona dinara, koja s pripadajućim kamatama prelazi 200 miliona dinara, što je 1,6 miliona evra.- Grguru je dosuđeno 948.000 dinara po osnovu zahteva za nematerijalnu štetu, dok je materijalna šteta priznata u iznosu od oko 144 miliona dinara. Presuda je doneta na osnovu zatečenog stanja u spisima predmeta i nalaza veštaka. - obrazložila je presudu sudija Ksenija Rončević.Grgur, koji je u decembru 2014. podneo tužbu protiv države, kaže za Kurir da je zadovoljan presudom, ali i da mu je žao što građani plaćaju odštetu.- Naravno da sam zadovoljan presudom jer je sud u velikoj meri prepoznao štetu koju sam pretrpeo zbog hapšenja i pritvora. Nažalost, ovu odštetu će platiti građani Srbije, ali to je bio jedini način da ostvarim pravdu za ono što sam preživeo. Više bih voleo da sam to mogao da naplatim od onih koji su mi namestili hapšenje, ali odštetu sam mogao da tražim samo od države. Deo novca ću proslediti u humanitarne svrhe - rekao je Grgur nakon objavljivanja presude.On kaže da ni po izlasku iz pritvora nije bio u mogućnosti da se vrati poslovima svoje agencije za obezbeđenje.- Računi moje firme, po nalogu suda, bili su blokirani sve do pravosnažne oslobađajuće presude, a nakon toga firma mi je ugašena, takođe po nalogu suda, jer je račun godinama bio u blokadi - kaže Grgur.Žrtva političkog sukobaGrgur objašnjava da je, od momenta kad je uhapšen, tvrdio da je sve namešteno zbog tadašnjeg političkog sukoba Bojana Pajtića i Gorana Kneževića i da ne postoje dela za koja su bili optuženi.- Pred Specijalnim sudom sam to uspeo i da dokažem bez pomoći advokata, a i ovaj slučaj protiv države sam vodio sam i opet dokazao najveći deo štete koju sam pretrpeo zbog hapšenja i pritvora - tvrdi Uglješa.

Goran KneževićNEĆU DA TUŽIM SVOJU DRŽAVUGoran Knežević, bivši gradonačelnik Zrenjanina, nije želeo da komentariše odštetu koju je Grgur dobio.- Rekao sam da neću tužiti svoju državu. Jesam oštećen materijalno i moralno, i na svaki drugi način, ali neću tužiti. U to vreme sam bio na funkciji ministra, bilo bi apsurdno da ja, koji sam obavljao dužnosti u ime države, tužim - rekao je Knežević, koji je bio označen kao vođa tzv. građevinske mafije.

HronologijaGRAĐEVINSKA MAFIJA- Grgur uhapšen u Zrenjaninu u oktobru 2008. kao član „građevinske mafije“- Članovi optuženi da su malverzacijama s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. oštetili budžet Zrenjanina za 150 miliona dinara- U pritvoru proveo godinu dana, posle pet godina suđenja svi pravosnažno oslobođeni

Koliko nas koštaPO DANU OD 1.500 DO 20.000 DINARAVisina novčanih iznosa koje su sudovi u Srbiji do sada određivali kao naknadu nematerijalne štete licima koja su neosnovano bila u pritvoru ili su nezakonito osuđena kreće se od 1.500 do 20.000 dinara po danu pritvora.

Požar u „Laundžu“PORODICAMA PO 1,5 MILIONA DINARAPorodicama osmoro nastradalih u požaru u kafiću „Laundž“, u kojem su nastradali Mirjana (23) i Miloš Pekić (19), Milena Kolundžić (23), Branka Saković (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23) i Vladan Dragović (27), dobili su po 1,5 miliona dinara, odštetu koju su solidarno morali da plate i Grad Novi Sad i Republika Srbija, što je predstavlja prvu ovakvu presudu od nas.

NAJVEĆE NAKNADE DRAŠKOVIĆU 20 MILIONAVuk Drašković19.000.000 dinara odštete dobio je zbog pokušaja atentata na Ibarskoj magistrali u Budvi. U tužbi protiv Srbije, koju je podneo Prvom osnovnom sudu, zahtevao je da mu se isplati 600.000 evra.Aco Tomić6.000.000 dinara isplaćeno je penzionisanom vojnom generalu zbog 100 dana provedenih u pritvoru tokom vanrednog stanja 2003. godine. U tužbi je tražio 50 miliona dinara odštete.Vlado Trifunović6.200.000 dinara isplaćeno je nekadašnjem generalu JNA zbog neosnovanog boravka u pritvoru, a po 4,2 miliona dinara dobili su njegovi saradnici, pukovnici Berislav Popov i Sreten Raduški.Rade Bulatović669.700 dinara isplaćeno je bivšem direktoru BIA, koji je uhapšen u akciji „Sablja“ 2003. godine zbog sumnje da je bio član zločinačkog udruženja, a u pritvoru je proveo tri meseca.Predrag Maletić70.000 evra odštete dobio je osumnjičeni iz Prograra u Surčinu. On je u pritvoru za vreme „Sablje“ proveo tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track