SAD traže da se privedu ubice braće Bitići

SAD traže da se privedu ubice braće Bitići

Crna Hronika -
Reagovanje Stejt departmenta usledilo je pošto je Sud za ratne zločine u Beogradu u ponovljenom procesu u sredu oslobodio krivice dvojicu policajaca koji su bili optuženi za pomaganje u tom ubistvu

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su pozvale Srbiju da se privedu pravdi odgovorni za ubistvo trojice braće Bitići, koji su i američki državljani, a ubijeni su posle sukoba na Kosovu 1999. godine.

Reagovanje Stejt departmenta je usledilo pošto je Sud za ratne zločine u Beogradu u ponovljenom procesu u sredu oslobodio krivice dvojicu policajaca koji su bili optuženi za pomaganje u tom ubistvu.

"SAD ostaju duboko zabrinute zbog toga što do danas nijedan pojedinac nije osuđen za ta ubistva", navodi se u saopštenju portparolke Stejt departmenta Viktorije Niland.

Presuda ističe značaj da se počinioci tog zločina izvedu pred lice pravde, kaže Nilandova.

"Oni koji su to naredili, nadgledali ubistvo i prikrili nakon svega ceo slučaj, treba da budu uhapšeni i procesuirani", smatra portparolka Stejt departmenta.

Ona je navela da očekuje da srpske vlasti privedu pravdi sve pojedince sa svih nivoa koji su bili odgovorni za smrt braće Bitići, bez ikakvog odlaganja.

"To ostaje visoko na listi prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom", dodala je Nilandova.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je u sredu oslobodilo optužbi dvojicu srpskih policijaca Sretena Popovića i Miloša Stojanovića da su pomogli neposrednim izvršiocima u likvidaciji braće Bitići 1999. godine u Petrovom selu.

Oni su i prvom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud bili oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija koji su američki državljani albanske nacionalnosti. Bitići su tada došli na Kosovo s namerom da se bore u OVK.

Dok su napuštali zatvor u Prokuplju Stojanović ih je, po naređenju Popovića uhapsio i sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom selu gde ih je zatvorio.

Sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima predao ih je pripadnicima MUP-a Srbije.

Utvrđeno je da su braća Bitići lišeni života metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track