LELEK UZ MUZIKU Beli kovčeg za anđela: Sahranjena Marija Belčić (13)
Foto: Dragan Ilić

Poslednji ispraćaj

LELEK UZ MUZIKU Beli kovčeg za anđela: Sahranjena Marija Belčić (13)

Crna Hronika -

Tragično nastradalu devojčicu, koja je skočila sa silosa visokog 30 metara, juče na večni počinak ispratili rođaci, prijatelji, drugovi iz škole. Roditelji, skrhani bolom, kovčeg su pratili nemo, bez suza. Povremeno se samo čuo jecaj majke Tine

NEGOTIN - Rano moja, anđele moj, čedo moje otrgnuto... Ostavljamo te u tami hladne grobnice, a uvek si volela život, radost i veselje. Ti si nama ostavila bol u srcu i naše neispunjene nade. Umesto da odeš u belom kao nevesta, ispraćamo te u belom kovčegu u žalosnu večnu kuću...Ovako je, neutešno, juče jecala baka Dragica na negotinskom groblju kraj odra svoje unuke miljenice Marije Belčić (13), devojčice koja je pre tri dana pronađena mrtva kraj silosa posle dvodnevnog nestanka iz roditeljske kuće.Zašto si nas napustilaLelek skrhane bake nadjačao je zvuke pleh muzičara, koji su kraj grobnice svirali rumunske pesme.Devojčica Marija sahranjena je na mesnom groblju u Negotinu, u prisustvu skoro hiljadu rođaka, prijatelja, poznanika i Marijinih drugova iz škole.- Zašto si izabrala da nas zauvek napustiš, da nam ostaviš bol i tugu, da se pitamo zašto si to učinila... Bila si divna drugarica. Nisi oklevala da pomogneš svakom. Naši časovi, odmori i ekskuzije bez tebe više nikada neće biti kao nekada. Naše učionice su ovih dana učionice plača. Nikada te nećemo zaboraviti, ostaćeš zauvek u našim srcima i neka te anđeli čuvaju - rekla je Marijina školska drugarica opraštajući se, dok su Marijin kovčeg spuštali u grobnicu.

Na čelu povorke... Stefan, Marijina prva ljubav, nosio je njenu sliku
Na čelu povorke... Stefan, Marijina prva ljubav, nosio je njenu sliku

Duga kolonaMimohod kraj kovčega male Marije obavljen je u komunalnoj kapeli, a opelo je čitao sveštenik Rumunske pravoslavne crkve. Čin mimohoda trajao je skoro dva sata, a duga kolona od skoro hiljadu prisutnih otegla se od kapele do grobnice na rubu groblja. Na čelu kolone, ispred belog kovčega, kraj belog krsta, veliku Marijinu fotografiju nosio je dečak Stefan, njena prva mladalačka ljubav. Mališan se stidljivo skrivao iza velike slike kvaseći je suzama. Njemu je Marija, pred odlazak u smrt, u nedelju uveče poslednjem poslala SMS, ljubavnu poruku...Ucveljeni deda Zaviša u povorci kroz groblje teturao se pored grobnice, podizao beli pokrov i ljubio beli kovčeg...Roditelji, skrhani bolom, kovčeg su pratili nemo, bez suza. Povremeno se samo čuo jecaj Marijine majke Tine dok je podizala pokrov i milovala po kosi svoje čedo pred večnom kućom.Mali Stefan je suznih očiju bacio sitan novac preko kovčega dok je spuštan u grobnicu, okrenuo se i stidljivo povukao kroz masu okupljenih.

Više javno tužilaštvoOBDUKCIJA POKAZALA DA JE SMRT NASILNAZvanična istraga još ne saopštava rezultate smrti. Više javno tužilaštvo u Negotinu saopštilo je da je obdukcija pokazala da je smrt nasilna.- Obdukcija je pokazala da je smrt nasilna, najverovatnije usled sile velikog intenziteta, kao što je pad sa velike visine. Devojčica je imala brojne povrede koje su bile bezuslovno smrtonosne - rečeno je iz Višeg javnog tužilaštva u Negotinu.Marija Belčić nestala je iz svoje kuće 4. aprila, a pronađena je mrtva dan kasnije.

UčiteljicaBILA JE BAKINA MILJENICAMarijina učiteljica Zlatica Atanacković kaže da joj je nastradala devojčica bila omiljeni đak.- Poznajem obe Marijine bake jer sam im predavala u osnovnoj školi. Dragica će presvisnuti bez miljenice Marije, koja joj je bila uzdanica i najveća ljubav u život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track