AKCIJA SKENER: Čačanski sudija Plazinić pušten da se brani sa slobode
Foto: Profimedia

Osumnjičen za primanje mita

AKCIJA SKENER: Čačanski sudija Plazinić pušten da se brani sa slobode

Crna Hronika -

BEOGRAD - Tužilaštvo za organziovani kriminal danas je podnelo je sudu optužni predlog protiv sudije Prekršajnog suda u Čačku Miodraga Plazinića zbog sumnje da je primio mito, a sud mu je nakon optuženja ukinuo pritvor i on će se u nastavku postupka braniti sa slobode.

Plazinić, koji radi kao sudija u Odeljenju u Guči čačanskog Prekršajnog suda, bio je uhapšen 18. marta u akciji "skener", u kojoj je istog dana slobode lišeno ukupno 46 osumnjičenih za različita koruptivna dela. Optužnim predlogom Plazinić se tereti za krivično delo primanje mita, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Nakon optužnog predloga tužilaštva, krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Viššeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) danas je po službenoj dužnosti, ispitalo je razloge za produženje pritvora i donelo rešenje kojim je Plaziniću pritvor ukinut, rekla je portparol Višeg suda u Beogradu Tanja Koljenšić.

Ona je precizirala da je prestao da postoji zakonski razlog zbog kojeg je Plaziniću pritvor bio određen, kao i da je veće ocenilo da ne postoji bilo koji drugi zakonom propisan osnov za odredivanje pritvora.

Plaziniću je pritvor bio određen zbog "uznemirenja javnosti koje može da ozbiljno da ugrozi nesmetano i pravicno vođenje krivičnog postupka", kao i jer je istraga protiv njega vođenja zbog sumnje da je izvršio teži oblik krivičnog dela primanja mita za koje je Zakonom zaprećena kazne od dve do 12 godina zatvora.

Međutim, današnjim optužnim predlogom tužilaštva za organizovani kriminal Plaziniću se na teret stavlja krivično delo primanje mita za koje je propisana kazna zatvora od dve do osam godina, zbog čega "nisu ispunjeni zakonski uslovi iz Zakonika o krivičnom postupku za produženje pritvora po tom zakonskom osnovu", ukazao je sud.

Nakon hapšenja, tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da prema navodima krivične prijave postoje osnovi sumnje da je Plazinić od 14. marta do 18. marta 2016. godine zahtevao i primio poklon od 100 evra kako bi doneo povoljnu odluku u predmetu u kojem je postupao kao sudija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track