Opet odloženo ponovljeno suđenje zemunskom klanu

Opet odloženo ponovljeno suđenje zemunskom klanu

Crna Hronika -
Početak suđenja prethodno je odložen krajem februara pošto je Kalinić zatražio izuzeće predsednika sudskog veća, sudije Velimira Lazovića, ali je taj zahtev u međuvremenu odbijen

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici kriminalnog "zemunskog klana" koje je trebalo počne pripremnim ročištem pred Specijalnim sudom u Beogradu odloženo je za 24. maj.

Početak suđenja prethodno je odložen krajem februara pošto je Kalinić zatražio izuzeće predsednika sudskog veća, sudije Velimira Lazovića, ali je taj zahtev u međuvremenu odbijen.

Kalinićev branilac Svako Petrić rekao je Tanjugu da je suđenje odloženo iz tehničkih razloga.

Postupak bi trebalo da počne pripremnim ročištem u skladu sa odredbama novog Zakona o krivičnom postupku i biće zatvoreno za javnost, dodao je Petrić.

Ročište će 24. maja biti održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora. U ovom procesu, koji nije klasično suđenje, sud zapravo odlučuje da li pravosnažna presuda u odnosu na njih ostaje na snazi, a oni imaju pravo da se posle prvostepene presude žale Apelacionom sudu.

Kalinić i Simović su kao pripadnici klana ubijenog vođe zemunaca Dušana Spasojevića, u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora.

Posle sedam i po godina bekstva, uhapšeni su u junu 2010, a sud im je na njihov zahtev dozvolio obnovu procesa, jer im se sudilo u odsustvu. Pravosnažna presuda kojom su osuđeni na maksimalnu zakonsku kaznu ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, a postupak se ponavlja samo u odnosu na njih dvojicu.

Prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, na pripremnom ročištu, koje se odvija bez prisustva javnosti, utvrđuju se dokazi koji će se izvoditi, a potom se zakazuje glavni pretres.

U toku pretresa pred sudom će se izvoditi samo dokazi koji se pokažu kao sporni između tužilaštva i odbrane na pripremnom ročištu.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Uloga Miloša Simovića u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obaveštava Kalinića. U slučaju ubistva Branislava Lainovića Dugog njihove uloge su bile zamenjene.

Simoviću i Kaliniću nedavno je Apelacioni sud potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Simović se u noći između 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003.

Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kom su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

To suđenje se nastavlja 15. maja, a Srbija čeka odluku španskih vlasti o ekstradiciji Bojovića i Milisavljevića koji su uhapšeni u Valensiji 7. februara posle višegodišnjeg skrivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track