SUĐENJE CICI KNEŽEVIĆ ZA STAN ISPOČETKA: Jovica Stanišić nije došao na ročište
Foto: Kurir Nemanja Pancic Mart 2014

Funkcioneri SPS i JUL opet pred sudom

SUĐENJE CICI KNEŽEVIĆ ZA STAN ISPOČETKA: Jovica Stanišić nije došao na ročište

Crna Hronika -

BEOGRAD - Pripremno ročište u procesu protiv nekadašnjih funkcionera SPS-a i JUL-a, optuženih za nezakonito prisvajanje državnih stanova 2000. godine, kojim suđenje treba da krene ispočetka, odloženo je danas zbog izostanka jednog od optuženih, nekadašnjeg šefa DB-a Jovice Stanišića.

Razlog za odlaganje ročišta, kojim je ovo suđenje trebalo da krene ispočetka, je i to što je tužilaštvo pre dva dana, 12. aprila, dostavilo sudu uređenu optužnicu, pa je potrebno vreme da svi sa njom upoznaju. Sledeće pripremno ročište zakazano je za 17. maj. Do vraćanja postupka na pripremno ročište došlo je zbog promene predsednika sudskog veća.

To međutim ne znači da će svi dokazi koji su do sada izvedeni, kao što je saslušanje svedoka, morati ponovo da se izvode, već da bi uz saglasnost stranaka u postupku izvedeni dokazi tokom suđenja mogli da se čitaju. Pripremno ročište po zakonu je zatvorneo za javnost, a na njemu se optuženi kratko izjašnjavaju o krivici i utvrđuje se koji će se dokazi izvoditi pred sudom.

Cica Knežević i Kertes (Foto: Aleksandar Jovanović)
Cica Knežević i Kertes (Foto: Aleksandar Jovanović)

Inače, Stanišića je Haški tribnal u decembru 2015. pustio na privremenu slobodu do početka ponovljenog suđenja pred tim sudom. Prvostpenom presudom Haškog tribunala koja je ukinuta, Stanišić kao i Franko Simatović su bili oslobođeni optužbi nakon čega su bili pušteni na slobodu.

Nakon oslobađajuće presude u Hagu ovo suđenje Stanišiću je spojeno u postupak sa ostalim optuženima, jer mu je do tada bilo razdvojeno zbog suđenja koje je imao u Haškom tribunalu.

Optuženi za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su i nekadšnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević, Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, kao i nekadašnja predsednica JUL-a Mira Marković.

Protiv Bratislave Bube Morine postupak je ranije obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track