Pijani direktor zgazio studentkinje, neće odgovarati

Zagreb

Pijani direktor zgazio studentkinje, neće odgovarati

Crna Hronika -
Direktor Buzetske pivovare Vjekoslav Čedomil Osvatić vozio sa 2,18 promila alkohola, prošao na crveno i zgazio dve devojke, ali neće dobiti ni kazneni bod

ZAGREB - Direktor Buzetske pivovare Vjekoslav Čedomil Osvatić 18. decembra prošle godine oko 18.30 sati na raskrsnici ulica Bratske zajednice i Grada Vukovara službenim automobilom "reno laguna", pod znatnim uticajem alkohola (2,18 g/kg), prošao je kroz crveno i na zebri udario dve studentkinje, ali neće dobiti nikakvu kaznu, piše Vjesnik!Osvatić je nakon nesreće kratko izašao iz vozila te, prema iskazima svedoka, vidno alkoholisan, stajao nedaleko od unesrećenih dok su se prolaznici pritrčali da im pomognu te zvali Hitnu pomoć, da bi zatim seo u vozilo i otišao kući ne sačekavši policiju.

Jedan od očevidaca, međutim, zapisao je broj registracija, pa je policija sat i po nakon nesreće pronašla Osvatića u njegovom stanu i uhapsila ga. Policajci su tokom suđenja ispričali kako se Osvatić čitavo vrijeme smejao. Ipak, usprkos nizu dokaza, iskazima svedoka, Osvatić za ovu nesreću neće niti prekršajno odgovarati, odnosno neće dobiti čak ni kazneni bod.Policija je ubrzo protiv Osvatića podnela predlog optužnice, a on se gotovo čitavo vreme rasprave branio ćutanjem, te je predložio saslušanje jednog svedoka koji je, pak, tvrdio da je Osvatić prošao kroz žuto, a ne crveno svetlo na semaforu. Svi ostali svedoci su ga demantovali.

Nakon ispitivanja svedoka, odbranu je odlučio da iznese i Osvatić ustvrdivši kako mu je žao za sve što se dogodilo no da je kriva bila magla, te da misli da na semaforu nije bilo crveno već žuto svetlo. Suočen sa vozačicom koja ga je pratila, Osvatić je rekao kako je mu glava nije bila klonula na volan već je kijao...Međutim, na sledećoj raspravi, kada je trebala biti donesena presuda, dolazi do neočekivanog razvoja događaja. Naime, policija zaključuje iz lekarskih nalaza devojaka da je jedna od njih zadobila prelom nosa s pomakom kosti, te da se ne radi o lakoj već teškoj telesnoj povredi, pa prema tome postoje i osnove, ne za prekršajni već kazneni progon. No, umesto odlaganja prekršajnog postupka, policija u potpunosti odustaje od prekršajnog postupka, te prekršajni sud donosi odbijajuću presudu.

Policija, pak, protiv Osvatića podnosi Opštinskom državnome tužilaštvu kaznenu prijavu zbog izazivanja nesreće s teškom telesnom povredom. Zagrebačko Opštinsko tužilaštvo ponovno saslušava Osvatića koji se brani ćutanjem, ali takođe traži i medicinsko veštačenje povreda studentkinje. Za razliku od policajaca medicinski veštak zaključuje da povreda nije teška već laka, odnosno da je reč o prelomu nosa "s blagim pomakom" čime više ne postoje obeležja za kazneni progon, a u prekršajnom je već donesena odbijajuća presuda, tako da se Osvatiću ne može dva put suditi za isto delo.Opštinsko državno tužilaštvo odbacuje prijavu policije protiv Osvatića čime je on nakon prekršajne, oslobođen i kaznene odgovornosti...

Vjesnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track