IZREČENE KAZNE ZA 18 OSOBA: Apelacioni sud  doneo presude zbog SMS prevara
Foto: Nebojša Mandić

Vrednost nagarada koje su prisvojili 150 miliona dinara

IZREČENE KAZNE ZA 18 OSOBA: Apelacioni sud doneo presude zbog SMS prevara

Crna Hronika -

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na četiri i po godine zatvora Predraga Bećirića kao organizatora gupe koja je SMS prevarama u igrama Državne lutrije Srbije osvajala nagrade, a izrekao mu je i novčanu kaznu od 150.000 dinara.

Ostali pripadnici grupe osuđeni su na kazne od sedam meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, do tri godine zatvora, kao i na novčane kazne od 40 do 100 hiljada dinara.

Od svih osuđenih i sa njima povezanih lica oduzeta su vozila, stanovi i novac, kao imovinska korist koja je pribavljena krivičnim delom.

Protiv današnje presude, osuđeni kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Marijana Mijanović osuđena je na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, a Ognjen Todorović na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 100. 000 dinara.

Miloš Banduka je osuđen na 20 meseci zatvora, i novčanu kaznu od 90.000 dinara, a Marko Banduka na godinu dana zatvora i 80.000 dinara. Darko Dragosavljević je osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu od 80.000 dinara, a Miloš Marić na godinu dana zatvora i 70.000 dinara.

Na kućni zatvor bez elektronskog nadzora od godinu dana osuđeni je Boško Ivošević uz novčanu kaznu od 60.000 dinara, a na po devet meseci kućnog zatvora i 50.000 dinara osuđeni su Viktor Vickov i Vladimir Sladić. Nenad Vuković i Bojan Tutunović dobili su 10 meseci kućnog zatvora i kaznu opd 50.000 dinara, a Miloš Djuran na sedam meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Mile Jakšić, Marko Vukojević, Robert Balaža, Milica Marić i Vilim Sladić osuđeni su na po sedam meseci kućnog zatvora i novčane kazne od po 40.000 dinara.

Prema optužžnici, okrivljeni su tokom 2009. i 2010. godine sa višše od 200 mobilnih telefona, uređajem za povezivanje komunikacija mobilnim telefonima i korišćenjem softvera, uticali na ishod igara na sreću i osvojili 130 nagrada na takozvanim telefonskim licitacijama.

Reč je o igrama "RTS licitacija", "Grand licitacija" i "Grand auto". Mediji su preneli ranije da su okrviljeni umrežavanjem 20 računara i 200 mobilnih telefona, u iznajmljenom stanu na Novom Beogradu uz specijalni softverski program, izračunavali su najmanju jedinstvenu ponudu, što je i bila poenta, na osnovu ponuda poslatih tokom igre.

Korišćenjem velikog broja SMS kartica i telefona je lažžno prikazivano da se radi o višše učesnika. Na taj način osumnjičeni su, prema podacima iz istrage, dobili pet stanova i 125 vozila. Od toga 107 automobila "fijat punto", devet "šškoda oktavija tur", pet "šškoda oktavija ambijent", jednu "šškodu fabiju", i tri "folksvagen pasata". Procenjena vrednost ovih nagrada je višše od 150 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track