Oštetio državu za skoro 23 miliona dinara

Utajio porez

Oštetio državu za skoro 23 miliona dinara

Crna Hronika -
Poreska policija je podigla krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora privrednog društva "LENEX" R.J. iz Leskovca zbog utaje poreza i falsifikovanja službene isprave

BEOGRAD - Sektor poreske policije podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora privrednog društva "LENEX" R.J. iz tog grada zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave, saopštilo je Ministarstvo finansija.Kako se navodi u saopštenju, R. J. je u nameri da izbegne plaćanje poreza, od novembra 2010. do marta 2011.godine, pribavio i evidentirao u poslovnim knjigama lažne fakture više dobavljača, ukupne vrednosti 43.555.706,82 dinara, sa iskazanim PDV u iznosu od 5.443.980,22 dinara."U podnetim poreskim prijavama neosnovano je koristio prethodni porez, sadržan u izdatim računima kao prethodno plaćen, sa pravom na odbitak, iako promet dobara nije izvršen, po kom osnovu je umanjio obavezu za obračun i plaćanje PDV u navedenom iznosu", ističe se u saopštenju.Sa poslovnog računa privrednog društva R.J. je, kako se dodaje, podigao gotov novac i iskoristio ga za sopstvene potrebe.

"Kako je u poslovnim knjigama lažno prikazao da je gotov novac isplatio fizičkim licima na ime navodnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, prijavljeni je izbegao i obavezu za obračun i plaćanje poreza na ostale prihode", navodi se u saopštenju.U poreskom bilansu za 2010.godinu R.J. je na osnovu lažno pribavljenih i evidentiranih ulaznih računa, umanjio osnovicu za obračun poreza, pa je na ovaj način izbegao da obračuna i plati porez na dobit."Krivično delo falsifikovanje službene isprave prijavljeni je izvršio na taj način što je sačinio, svojim potpisom i pečatom overio PDV prijavu neistinitog sadržaja. Pomenutim radnjama prijavljeni je oštetio budžet Republike Srbije za iznos od 22.672.853,25 dinara", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track