LEKARI GA SASTAVLJALI KAO MOZAIK: Borski rudar (36) preživeo ispod 25 tona tereta
Foto: Dragan Ilić

Spasli ga kolege

LEKARI GA SASTAVLJALI KAO MOZAIK: Borski rudar (36) preživeo ispod 25 tona tereta

Crna Hronika -

BOR - Bojan Lačešević (36), rudar u podzemnoj rudniku ,,Jama,, Rudrasko – topioničarskog bazena Bor, slučaj je za Riplija pošto je preživeo pritisak pod teretom od 25 tona kada se u četvrtak na noć,na njega mašina za odvoz rude.

Istražni organi i poslovodstvo rudnika nisu se oglasili povodom tragedije ali je slučaj procureo preko njegovih kolega.

- Kolega Bojan je u noćnoj smeni vozio mašinu za utovar rude zvanu ,,vagner,, tešku oko 25 tona.Pokupio je turu i odvezao da je iskipuje ali se neoubičajeno dugo zadržao pa smo pošli da ga potražimo podzemnom trasom rudnika.kad smo stigli do njega prizor je bio užasan. Preteška mašina se prevrnula i bukvalno ga pritisla kao pljeskavicu,kaže rudar sagovornik.

Kolege su što su mogli brže otlonili tovar i izvukli onesvešćenog kolegu koji je jedva disao. Posle dvočasovne biorbe uspeli su sa dubine od oko 600 metara ispod zemlje da ga izvuku na površinu i otpreme u bolnici.

- Pacijnet je izgledao kao sravnjen sa zemljom.Svi organi su mu bili ugroženi,kukovi izčašeni. Pod totalnom anestezijom ređali smo mu kosti,rasporedjivali unutrašnje organe kao mozaik ali slezinu smo morali da izvadimo.Ipak verujemo da je trenutno van životne opasnosti,kažu lekari iz Opšte bolnice u Boru koji su načinili pravi podvigspašavajući smrvljenog rudara.

Rudar Lačešević je prema kazivanju kolega primeran radnik i vešt rukovalac mašine tako da su u čudu kako je nesreća mogla da se desi što trenutno ispituje stručna komisija.On inače živi u boljevačkom selu Podgorac sasuprugom i ćerkicom starom sedma meseci.

Inače, ova nesreća je samo još jedna u nizu tragedija u RTB Bor. Prema oceni konsultanske kuće ,,Mekinsi,, koja je bila angažovana da sačini izveštaj o perspektivi RTB u delu o bezbednosti se navodi da je ovde ,,šest puta nižanego u sličnim rudnicima u svetu,,.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track