POSLEDNJA SMRTNA KAZNA U SRBIJI Ubio pa silovao Ivanu (6), streljan je u Somboru na Dan zaljubljenih
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Najteža kazna ukinuta je 2002, a građani traže vraćanje

POSLEDNJA SMRTNA KAZNA U SRBIJI Ubio pa silovao Ivanu (6), streljan je u Somboru na Dan zaljubljenih

Crna Hronika -

Monstruozno ubistvo koje se u nedelju dogodilo u okolini Zaječara podiglo je građane Srbije na noge, pa su rešili da pokrenu peticiju za vraćanje smrtne kazne.

Vladica Rajković je silovao, a zatim i brutalno ubio trogodišnju devojčicu Anđelu. Ovaj zverski zločin bio je inicijalna kapisla da se građani pobune i zahtevaju najveću moguću kaznu. Ipak, jedino što vlada može da uradi jeste da uvede doživotnu robiju.

Ubici male Kaje (3) 1.000 evra od države

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 1992. godine i to na Dan zaljubljenih 14. februara. Tada je u Somboru streljan Johan Drozdek zbog toga što je ubio, a zatim i silovao šestogodišnju Ivanu Salijević iz Karavukova.

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! NIJE ZA OSETLJIVE Krvnik devojčice (3) o detaljima silovanja

Tragedija, kakvu ovo mesto nadomak vojvođanskih Odžaka, dotad nije doživelo, dogodila se kada je Drozdek, ne bi li se osvetio njenom ocu, devojčicu odvezao na biciklu njenog oca do seoskog groblja, gde ju je prvo ubio, a potom silovao.

Ubio pa silovao zbog bicikla?!

U sudnici Okružnog suda u Somboru, Drozdek nije poricao zločin. Govoreći o motivu, naveo je da se jako naljutio što mu “Džemo” nije dao bicikl, i da u besu nije znao šta radi. Ispričao je da ga je “nervirala mala kada je, počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući”.

ĐURIĆ PRIZNAO ZLOČIN: Obrisao sam je svojom majicom, silovao, pa zadavio duksericom!

- Kajem se, nije trebalo da je ubijem - rekao je sudiji Drozdek.

Smrtna kazna ukinuta je 2002. godine, a građani sada zahtevaju njeno ponovno vraćanje zbog istog zločina koje se dogodilo u okolini Zaječara.

(Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track