Najnovije vesti

KAPETAN DRAGAN TRAŽI ZAŠTITU UN: Podneo predstavku protiv Hrvatske i Australije
Foto: Profimedia

Pisao Komitetu za ljudska prava UN

KAPETAN DRAGAN TRAŽI ZAŠTITU UN: Podneo predstavku protiv Hrvatske i Australije

Crna Hronika

ZAGREB - Dragan Vasiljković, poznat pod nadimkom Kapetan Dragan, preko svojih advokata Slađane Čanković iz Zagreba i Gorana Cvetića iz Beograda podneo je predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija protiv Australije i Hrvatske.

U saopštenju advokata Cvetića navodi se da je predstavka podneta zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dve zemlje.U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost ličnosti, kao i prekomerno trajanje predpretresnog pritvora.

"Takođe je istaknut i zahtev za privremenu meru kojom se od Komiteta traži da obavesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući odbranu sa slobode. On je tokom avgusta imao srčanih problema usled kojih je hitno prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice", navodi se u saopštenju.

Komitet za ljudska prava UN je ustanovljen Međunarodnim paktom o građanskim i politickim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Evropski sud za ljudska prava.Komitet može da postupa po pojedinačnim predstavkama u pogledu onih članica UN koje su izričito priznale tu nadležnost. I Australija i Hrvatska su to učinile.Suđenje Draganu Vasiljkoviću pocinje 20. septembra u Županijskom sudu u Splitu, a on se tereti za ratni zlocin nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom rata u Hrvatskoj.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...