Najnovije vesti

"JA SVOJE DŽELATE ČEKAM SA OSMEHOM" Četvrt veka od misteriozne smrti: Giška je znao da će ga ubiti?
Foto: Printskrin

Nerazjašnjene okolnosti pogibije komandanta Srpske garde

"JA SVOJE DŽELATE ČEKAM SA OSMEHOM" Četvrt veka od misteriozne smrti: Giška je znao da će ga ubiti?

Crna Hronika
01:44h

Đorđa Božovića Gišku (36), komandanta Srpske garde, ubili su najverovatnije pripadnici Državne bezbednosti po nalogu Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, tvrdi njegov prijatelj Jovan Joca Otašević iz Beograda.

Na 25. godišnjicu Giškine smrti, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo na ratištu u Gospiću 15. septembra 1991. godine, Otašević ističe da se Milošević plašio činjenice da je Giška probudio srpsku omladinu da bude nacionalno i antikomunistički nastrojena.

"Giška je znao da državna bezbednost hoće da ga ubije na ulici i mislim da je svesno otišao da pogine na ratištu. Da ga je ubio DB misle i mnogi očevici, koji se i danas plaše da to kažu. Ima i izjava Hrvata koji su rekli da su ga ubili Srbi s leđa, iako bi njima više odgovaralo da sebi pripišu to ubistvo", kaže Otašević, koji dodaje i da je sam "Giška govorio da je DB ubijao najbolje Srbe".

(KURIR TV) ČETVRT VEKA OD GIŠKINE SMRTI: Njegovi gardisti u stroju uzvikivali Živela Srbija

Ističe da je tada namerno plasirana priča da su Gišku ubile ustaše kako bi se izbegla zla krv među Srbima.

"Milošević se dogovorio sa Franjom Tuđmanom da Gospić prepusti ustašama, a ljudi su se čudili kad je Giška došao tamo. Giška je žrtvovao svoj život, znao je da ga čeka metak s leđa. Njegova poslednja rečenica je bila: "Ja svoje dželate čekam sa osmehom." Njegovom pogibijom najviše su dobili neprijatelji Srbije. On nikakve političke aspiracije nije imao", priča Otašević.

Visoko obrazovan

Giška je govorio devet jezika i završio tri fakulteta, tvrdi Otašević.

"On nikad nije rekao da je bezgrešan i govorio je da je kao mlad grešio. Na sahrani je bilo 15.000 ljudi", dodaje Otašević i navodi da je Mićunović iškolovao Giškinu ćerku Milenu, koja je sada doktor nauka i direktor je jedne velike firme u inostranstvu.

Giškina supruga je poginula u nesreći 2004. godine.

(Alo/Danica Ćuruvija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja