TAČI PREBAČEN U BEOGRAD: Direktor Kosovske policije saslušan u Specijalnom sudu
Foto: Privatna Arhiva

Osumnjičen za terorizam

TAČI PREBAČEN U BEOGRAD: Direktor Kosovske policije saslušan u Specijalnom sudu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Direktor Kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Nehat Tači koji je osumnjičen za terorizam, prebačen je iz niškog zatvora za Beograd gde je saslušan u Specijalnom sudu, izjavio je danas njegov branilac Sead Spahović.

Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je tu informaciju i saopštilo da se istraga nastavlja.

Spahović je za agenciju Beta rekao da je Tači nezakonito uhapšen i saslušan po optužbama za terorizam, a sudjenje koje je obavljeno u njegovom odsustvu ocenio je "smešnim".

- Važno je da ga drže u pritvoru, to je cela ideja. Sve dok ne nađu nekog ko će da potvrdi da je bio u OVK - kazao je branilac i istakao da dokazi ne postoje.

On je dodao da je kvalifikacija krivičnog dela koja mu je u početku stavljena na teret sad dosta izmenjena.

- Sada ga terete da je zastrašivao jednu porodicu iz Srbije, da je pretio da će ih napasti bombom zbog čega su se oni, navodno, iselili - rekao je Spahović.

Okrivljeni negira da je bio prisutan, negira da zna išta o tome, kao i da poznaje napadnute ljude.

- A čak i da je to istina, to nije terorizam. Kada takvo krivično delo kvalifikujete kao terorizam to je zloupotreba prava i zakona - smatra Spahović.

Spahović tvrdi da Tači nikad nije bio član OVK, kao i da se njegovo ime ne nalazi na spisku članova ove oprganzacije što mu se, takođe, stavlja na teret.

On je dodao i da je Tači na Kosovu prošao sve bezbednosne kontrole Kfora i drugih ustanova, kao i da ne bi mogao da obavlja dužnost policajca na severu Kosova da je osumnjičen za bilo kakva zlodela.

Spahović je naveo i da je Tači saslušan tek 15 dana nakon privođenja, kao i da odbrani još nije omogućeno da se upozna s spisima iz predmeta.

Srpska policija uhapsila je Tačija 29. septembra na administrativnom prelazu Končulj, a nadležnost nad ovim predmetom preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal sa sedištem u Beogradu.

Posle hapšenja on je sproveden u pritvor Kazneno-popravnog zatvora u Nišu na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine.

Osumnjičen je za krivično delo terorizma, za šta je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track