NEMA DOKAZA: Bekov atentator nije kriv za otmice

Presuda Aleksandru Zdravkoviću

NEMA DOKAZA: Bekov atentator nije kriv za otmice

Crna Hronika -

Viši sud nije pronašao vezu da je „zemunac“ učestvovao u otmicama Aleksandra Ristića i Saše Veljkovića

BEOGRAD - Nekadašnji pripadnik „zemunskog klana“ Aleksandar Zdravković, koji je u pritvoru zbog sumnje da je u novembru 2014. pokušao da ubije biznismena Milana Beka, juče je u Višem sudu u Beogradu oslobođen optužbi da je učestvovao u dve otmice.Kako Kurir saznaje, sud nije pronašao dokaze da je Zdravković sa dvojicom saradnika 2001. učestvovao u kidnapovanju pokojnog Aleksandra Ristića, zvanog Aca Pas, i Saše Veljkovića.

- Osim Zdravkovića, optužbi su oslobođeni i Dejan Ranđelović, kao i Sava Srdić, koji je u bekstvu. Pošto je oslobođen optužbi, sud je juče povukao poternicu za Srdićem - dodaje sagovornik Kurira.

Preživeo atentat... Milan Beko
Preživeo atentat... Milan Beko

Odustali od gonjenjaPrema navodima optužnice po kojoj im se sudilo, trojka je bila optužena da je u januaru 2001. ispred jednog hotela u centru Beograda otela Veljkovića. Ugurali su ga u kola, odvezli u stan Aleksandra Zdravkovića iz kog su ga pustili tek pošto je njegova porodica platila otkup od 30.000 nemačkih maraka. Nekoliko meseci kasnije, kako se navodilo, oteli su Ristića na jednom parkingu i od njegovih roditelja tražili iznos od 100.000 maraka, ali su ga ipak oslobodili pošto im je plaćeno 36.000 maraka.- Sud nikada nije uspeo da sasluša oštećene. Aleksandar Ristić ubijen je 25. novembra 2002. u Stepeničkoj ulici. Kao neposredni izvršioci zločina osuđeni su pripadnici „zemunskog klana“ Ninoslav Konstantinović i Milan Jurišić. Sud njegovim roditeljima nije uspeo da uruči pozive, pa ni oni nisu saslušani tokom postupka. Pozivima se nije odazivao ni drugi za čiju su se otmicu teretili, pa je tužilaštvo odustalo od gonjenja, a sud je juče zvanično doneo i presudu kojom ih je oslobodio - objašnjava naš sagovornik.

Ranjen u rukuAleksandar Zdravković, podsetimo, Srbiji je zbog ovog postupka izručen iz Belgije 28. aprila. U pritvoru je bio do 11. jula, kada se tužilaštvo saglasilo da zbog nedostatka dokaza bude pušten. Istog dana kada je izašao na slobodu, nepoznati napadači pucali su u njega i ranili ga u lakat.- Policija je tada od njega uzela DNK profil, koji se poklopio sa tragovima koji su pronađeni ispred kuće Milana Beka i on je ponovo uhapšen - objašnjava sagovornik Kurira.

ObezbeđenjeZATVORENE ULICEAleksandar Zdravković juče je u zgradu Višeg suda u Katanićevoj ulici doveden iz pritvora. Marica u kojoj je bio kretala se kroz grad u pratnji naoružanih pripadnika Žandarmerije, a policija je zatvarala ulice. Kako je Kurir pisao, dovođenje Zdravkovića u sud prate velike mere obezbeđenja jer se sumnja da bi mogao da pokuša da pobegne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track