Najnovije vesti

ŽUPANIJSKO TUŽILAŠTVO U SPLITU: Nova optužnica protiv generala Đukića
Foto: Printscreen Youtube

Crna Gora ga izručila Hrvatskoj

ŽUPANIJSKO TUŽILAŠTVO U SPLITU: Nova optužnica protiv generala Đukića

Crna Hronika

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je u ponedeljak novu optužnicu za ratni zločin nad civilima protiv penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, kojeg su već optužili za rušenje brane Peruća 1993. godine

Uz Đukića, u novoj optužnici se nalaze i četiri pukovnika i jedan potpukovnik bivše JNA, preneo je sajt Indeks.hr.

Tužilaštvo ih tereti da su kao zapovednici JNA, TO i SAO Krajine izdavali naredbe da se artiljerijom i pešadijom napadaju civilna naselja na šibenskom području.

SASLUŠAN U SPLITU: Generalu Đukiću određen pritvor

Splitsko tužilaštvo tvrdi da su "optuženi znali da njihovi vojnici sistemski ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području i da siluju žene, pale i miniraju stambene i privredne objekte, kao i katoličke verske objekte".

Optužnica pokriva period od avgusta 1991. do istog meseca 1995. godine.

CRNA GORA IZRUČILA HRVATSKOJ SRPSKOG GENERALA: Borislav Đukić deportovan iz Tivta

Optuženi se terete da kao zapovednici nisu preduzeli potrebne radnje kako bi sprečili takvo ponašanje svojih podređenih, već su takve radnje dopuštali, pa su njihovi vojnici, ohrabreni takvim ponašanjem i držanjem svojih zapovednika, nastavili nesmetano s takvom praksom.

Ubili su 118 civila, pet žena su silovali, a sedam žena pokušali silovati, tvrdi tužilaštvi u optužnici, u kojoj stoji i da je proterano mnogobrojno stanovništvo i uništen veliki broj objekata.

ZAJEDNO U SPLITSKOM ZATVORU: General Đukić i kapetan Dragan dele istu ćeliju

Optužnica je podignuta nakon višegodišnjeg rada policije i hrvatskog državnog tužilaštva, a ispitano je 450 svedoka i prikupljeno 3.000 dokaza.

Penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, državljanina Srbije, Crna Gora je prošle godine izručila Hrvatskoj, po optužbi za rušenje brane Peruća i nalazi se u pritvoru u Splitu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...