AKCIJA CARINIKA NA PRELAZIMA ŠID I PREŠEVO: Pronađeni ilegalni migranti, devize i duvan
Foto: Carina Srbije

Sprečeni pokušaji krijumčarenja na granici

AKCIJA CARINIKA NA PRELAZIMA ŠID I PREŠEVO: Pronađeni ilegalni migranti, devize i duvan

Crna Hronika -

Carinici su 19. oktobra 2016. godine na izlazu graničnog prelaza Šid u saradnji sa graničnom policijom sprečili pokušaj dvojice avganistanskih migranata da u tovaru kamiona ilegalno pređu državnu granicu.

Zajedničkom akcijom carine i policije noćas u 2.40 časova, dvojica Avganistanaca otkrivena su u kamionu novopazarskih oznaka koji je prevozio tetrapak ambalažu u Švajcarsku.

Prethodnog dana na graničnom prelazu Preševo, u dva navrata su sprečeni pokušaji iznošenja neprijavljenih deviza. Ukupno je zadržano 56.000 evra. Prvi slučaj se dogodio prilikom pregleda automobila ''Audi A8'', holandskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Makedonije albanske nacionalnosti, u društvu svog sunarodnika. Njih dvojica su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, da bi potom tokom ličnog pretresa, službenici utvrdili da mladi vozač u džepovima pantalona ima 58.000 evra. Kako su izjavili da je novac zajednički vraćeno im je po 10.000 evra, a ostatak od 38.000 evra je zadržan.

Foto: Carina Srbije
Foto: Carina Srbije

Istog dana, na izlazu iz zemlje, isti carinik i policajac zajedno su pregledali još jedan automobil u kome su putovala dvojica državljana Makedonije albanske nacionalnosti. U prtljažniku tog Mercedesa, čeških registarskih oznaka, kojim je upravljao 26-godišnji mladić, u jednoj čarapi spakovanoj među korišćene stvari, pronađeno je 38.000 evra. Putnicima je odmah vraćen iznos od 20.000 evra, dok je 18.000 evra privremeno zadržano.

U oba slučaja, s obzirom da se radi o stranim državljanima, presuda Prekršajnog suda u Preševu doneta je po hitnom postupku, te su oni kažnjeni novčanim kaznama i oduzimanjem navedenih deviza (38.000 i 18.000 evra), saopšteno je iz Uprave carina.

Foto: Carina Srbije
Foto: Carina Srbije

Na ulazu graničnog prelaza Preševo 18. oktobra 2016. godine zaplenjeno je i 25 kilograma rezanog duvana pronađenog u Pežou niških registarskih oznaka. Tim automobilom upravljao je 49-godišnji srpski državljanin putujući sa još trojicom saputnika. Na pitanje carinika šta ima da prijavi za carinsku kontrolu, vozač je odgovorio da nema ništa, ali je pregledom automobila utvrđeno da je auto pun rezanog duvana. Najviše ga je bilo u torbi u prtljažniku (19 kg), ispod zadnjeg sedišta (4 kg), dok je ispod haube u filteru vazduha bilo sakriveno još 2 kg duvana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track