BALKANSKA ZLOČINAČKA HOBOTNICA: Kriminalac iz Inđije u lancu naftne prevare u BiH
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Šokantno

BALKANSKA ZLOČINAČKA HOBOTNICA: Kriminalac iz Inđije u lancu naftne prevare u BiH

Crna Hronika -

Novi šokantni podaci o carinskim prevarama prilikom uvoza i izvoza gasa u BIH, potvrđuju da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH znala, a ništa nije preduzimala.

Dokumentacijom, koja je u posedu BN televizije, otkriva se i kriminalna hobotnica iz Srbije. Kako piše u aktu Odjeljenja za analizu i upravljanje rizicima UIO BiH, a na osnovu dostavljene informacije iz Odseka za carine Regionalnog centra Tuzla, firme iz BiH koje su se bavile uvozom gasa su fiktivne.

Tako firma "ŠANE & CO" iz Brčko distrikta, nije registrovana po osnovu PDV-a ni akcize. Njena prijavljena delatnost je nespecijalizovana trgovina na veliko, a vlasnik i direktor firme je Nermin Šabanija iz Ilidže.

Ilustracija, Foto: Carina Srbije
Ilustracija, Foto: Carina Srbije

"Pretragom otvorenih izvora došlo se do podataka da je osnivač i odgovorno lice te firme, zapravo, pravno lice "IN PRO PETROL" iz Inđije, odnosno Goran Stojisavljević, koji je državljanin BiH sa trenutnim boravkom u Inđiji u Srbiji.

Prema pisanju medija u Srbiji, u martu ove godine Goran Stojisavljević je osuđen na četiri i po godine zatvora kao član organizovane grupe, koja je u toku 2008. i 2009. godine kupljenu naftu i naftne derivate iz Rafinerije Pančevo, po cenama umanjenim za PDV i akcizu, prodavala benzinskim pumpama u centralnoj Srbiji i Vojvodini za gotov novac, a zatim je cisterne dopunjavala vodom, da bi imale istu težinu.

Nakon toga, cisterne napunjene vodom dovezene su na carinski terminal, gde su blombirane i kao takve upućivane na Kosovo i Metohiju", navodi se u aktu Odeljenja za analizu i upravljanje rizicima UIO BiH.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U aktu se, takođe, potvrđuje se da je kao uvoznik gasa u BiH naveden i obveznik "DG MEDIA" iz Istočnog Sarajeva.

Međutim, kada su službenici Uprave za indirektno oporezivanje još u februaru ove godine otišli na prijavljenu adresu "DG MEDIA", nisu pronašli tu firmu, niti su mogli da ostvare kontakt sa direktorom.

I dokumentacija i poslovne knjige bile su nedostupne, zbog čega je upitno krajnje odredište uvezenog gasa,koji je pomenuta firma, kako se potvrđuje u aktu Uprave, u periodu od 10. marta do 29. aprila ove godine uvozila u BiH od dobavljača "STANDARD GAS" iz Novog Sada.

FRoto: Shutterstock
FRoto: Shutterstock

Dalje, kontrolom firme "ORBITAL PLUS" iz Bratunca, koja je koristila usluge prevoza firme "IN PRO PETROL" iz Inđije, u vlasništvu pomenutog Gorana Stojisavljevića, utvrđeno je da je ""ORBITAL PLUS" vršio prodaju gasa ispod nabavne cene obveznicima "DG MEDIA" iz Istočnog Sarajeva i "NAFTA PETROL" iz Šipova.

Zanimljivo je navođenje u aktu Odeljenja za analizu i upravljanje rizicima UIO BiH:

"Sav gas koji je uvezao "NAFTA PETROL" iz Šipova, te onaj koji je nabavio od "ORBITALA PLUS" iz Bratunca, prikazivan je u maloprodaji kao dnevni promet na kasi, iako "NAFTA PETROL" nema uslova za prodaju robe u maloprodaji, jer se radi o ogromnim količinama plina, koje ni fizički nisu mogle stati u rezervoar iznajmljenoj benzinskoj pumpi u Stroicama u Šipovu. Prema navodima vlasnika Zlatka Gavrića iz Laktaša, sva roba je prodata u tranzitu."

Foto Printscreen avaz.ba
Foto Printscreen avaz.ba

Sve ovo govori da je Uprava za indirektno oporezivanje još od februara ove godine znala za carinske prevare organizovane kriminalne grupe, ali ništa nije preduzela. Naime, Odeljenje za analizu i upravljanje rizicima UIO zatražilo je od Sektora za carine rezultate analize, ali se od pismenih akata dugo nije odmaklo.

Kada je pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravko Cvjetinović video da je vrag odneo šalu, bio je prinuđen da zatraži kontrolu, ali je to učinio tek 9. novembra, dan pred sednicu komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupstine BiH.

Važno je napomenuti da je Cvjetinović kontrolu uvoza gasa naredio tek na osnovu prikupljenih informacija Odeljenja za analizu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Posle objavljivanja dela carinskih prevara pri izvozu i uvozu gasa u BiH, reagovao je i jedan od članova Komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Milovanović (kadar SNSD-a), koji u pisanoj izjavi dostavljenoj BN televiziji navodi:

"Na sastanku u Tuzli iznesene su teške optužbe. Ja ću konačno mišljenje o tome imati nakon što čujem i drugu stranu, a to bi trebalo da bude 15. decembra, kada je planirana poseta centrali UIO u Banjaluci. Dakle, ne želim na bazi polovičnih informacija ili stavova samo jedne strane da donosim bilo kakav zaključak i sud o bilo kome s obzirom na to da su, ponavljam, iznesene teške optužbe na račun pojedinaca iz UIO."

Ali, nesporna je činjenica da se, kako potvrđuje dokumentacija UIO BiH koja je u posedu BN televizije, znalo za brojne manipulacije u distrubuciji i skladištenju gasa. Ko je sve upetljan u te kriminalne radnje, nadamo se, trebalo bi da utvrde nadležni organi.(BN televizija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track