Najnovije vesti

NA POMOLU VELIKI OBRT! Svedok tužbe obara optužnicu protiv Kapetana Dragana!
Foto: Reuters 20 9 2016

Ključno svedočenje

NA POMOLU VELIKI OBRT! Svedok tužbe obara optužnicu protiv Kapetana Dragana!

Crna Hronika

Jedna od tri optužbe za ratni zločin protiv Dragana Vasiljkovića na putu je da bude oborena na hrvatskom sudu, pošto je jedan svedok izjavio da lider srpske paravojske nije ni bio prisutan tokom napada u Hrvatskoj 1991. godine.

Ovu informaciju, pod naslovom "Slučaj protiv Dragana izgleda klimavo", iznosi izveštač "Australijena". List navodi da su "nevolje tužilaca pogoršane kada je drugi svedok povukao tvrdnje da ga je Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, udario čizmom u rebra dok ga je ispitivao".

Od kritičnog značaja bilo je svedočenje srpskog komandira odbrane u Glini Adama Markovića. On je inače nastupao kao svedok tužbe.

Vasiljković je optužen da je bio u tajnom dogovoru sa komandirom srpske tenkovske jedinice da 1991. napadnu Glinu i okolna naselja Jukinac, Gornji i Donji Viduševac, iza čega su najmanje dve osobe ubijene, a više ranjeno.Međutim, Mraković je tvrdio da je Vasiljković napustio Glinu pre napada koji je doveo do pogibija.

On je kazao da je Vasiljković u Glini bio ranijih dana, obučavajući oko 80 osoba iz lokalnih sela i onda vodeći napad na policijsku stanicu, koristeći voki-toki iz svoje kancelarije u Glini. Ali, tvrdio je svedok, on nije imao ništa sa napadima koji su usledili. Mraković je takođe osporio tvrdnje da je Vasiljković koordinisao napade na sela sa komandirom tenka.

Sud je, takođe, bio iznenađen kada je hrvatski policajac Osman Vikić povukao izjavu koju je napravio 2006. godine. Vikić je svedočio da je, kao zatvorenik, bio tako teško isprebijan od čuvara pod Vasiljkovićevom komandom, da nije mogao ni da govori. Međutim, Vikić je sada povukao najveći deo svojih ranijih izjava, rekavši da ne može da se seti da je tako nešto tvrdio.

(Vesti-online)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...