IZREČENA PRESUDA: Počuča oslobođen za pretnje Ženama u crnom i vraćen mu oduzeti pasoš
Foto: Zorana Jevtić

Viši sud u Beogradu

IZREČENA PRESUDA: Počuča oslobođen za pretnje Ženama u crnom i vraćen mu oduzeti pasoš

Crna Hronika -

BEOGRAD - Radomir Počuča, bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a oslobođen je danas u Višem sudu u Beogradu na zbog ugrožavanja bezbednosti članicama nevladine organizacije "Žene u crnom".

Sudija Tatjana Sretenović u obrazloženju presude je rekla da nije sporno da je on na svom fejsbuk profilu napisao status i da po sudu nema elemenata krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Takođe sud mu je danas vratio i oduzeti pasoš.

Počuča se teretio da je 27. marta 2014. u trenutku dok je i dalje obavljao posao portparola PTJ-a na svojoj fejsbuk stranici objavio poziv navijačima Zvezde, Partizana, Vojvodine i Rada "da umesto što troše pesnice izjmedu sebe" udruže i "daju po pi..." Ženama u crnom.

U završnoj reči, pred izricanje presude, tužilaštvo je tražilo da Počuča bude osuđen na šest meseci zatvora, dok su on i njegovi branioci zatražili da bude oslobođen optužbi, kao i da mu se ukine mera obaveznog javljanja i zabrane napuštanja mesta boravišta.

Oni su kao olakšavajuću okolnost za njega naveli i to što je otac maloletnog deteta, ali i činjenicu da je baš danas saznao da će drugi put da postane otac.

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU POČUČI: Tužilaštvo traži 6 meseci zatvora, odbrana oslobađajuću presudu

Postupak protiv Počuče počeo je u julu 2014., ali se on pred sudom pojavio tek krajem marta ove godine, kada je uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja ovog sudskog postupka.

Ubrzo je pušten da se brani sa slobode, kada mu je oduzet pasoš.

Protiv njega se vodio postupak i zbog učestvovanja u ratnim sukobima u Ukrajini, ali je on to krivično delo priznao i sa tužilaštvom sklopio sporazum na osnovu kog je osuđen na godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine.

(J. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track