RAT MAFIJI: Crnogorski klan je najjači i najopasniji u regionu!
Foto: Dado Đilas

Vladimir Rebić, novi direktor policije

RAT MAFIJI: Crnogorski klan je najjači i najopasniji u regionu!

Crna Hronika -

On je rekao da će policija učiniti sve da se u budućnosti ne dogodi ubistvo slično Stankovićevom

BEOGRAD - Na dobrom smo putu da raskrinkamo organizovane kriminalne grupe koje dolaze iz susednih republika.Crnogorski klan je najopasniji i najjači u regionu. Takođe smo blizu rešavanja ubistva navijača Partizana Aleksandra Stankovića - kaže Vladimir Rebić, novi direktor policije.Obračun sa kriminalcima- Ministar policije Nebojša Stefanović objavio je rat mafiji, tako da će moj najvažniji zadatak biti rušenje najjačih kriminalnih grupa - poručio je Rebić u intervjuu za beogradski Nedeljnik.On je rekao da će policija učiniti sve da se u budućnosti ne dogodi ubistvo slično Stankovićevom.- Mislim da smo na dobrom putu da rešimo to ubistvo i raskrinkamo sve te organizovane kriminalne grupe koje deluju na području većih gradova u Srbiji, pre svega u Beogradu i Novom Sadu, gde imamo uvoz kriminala iz nama susednih republika - ukazao je Rebić i ocenio da je svako poređenje sa ubistvima iz devedesetih na beogradskim ulicama potpuno neutemeljeno. On je ocenio da je cilj uvoznog kriminala da osvoji tržište u distribuciji narkotika.Srbija izazov za dilere- Srbija za njih predstavlja izazov kao najveće tržište u regionu - dodao je Rebić.

Rat kotorskih klanova

Podsetimo, istražni organi sumnjaju da su ubistvo vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića (30), u Beogradu organizovali pripadnici "škaljarskog klana" iz Kotora.

Prema operativnim saznanjima srpske policije, a kako su preneli mediji, navodno su pucači na Stankovića iz Bosne i Hercegovine, a angažovali su ih "škaljarci", dok je logistika napravljena u Beogradu.

Uloga vođe, ali i suprostavljeni odnosi sa nekoliko jakih grupa doveli su do toga da se Vukotić nekoliko puta našao u centru vatrenih obračuna, zbog čega je angažovao obezbeđenje, uglavnom državljane Srbije, bivše pripadnike vojnih i paravojnih formacija. Neki od crnogorskih mafijaša postali su jači i od nekada najjačih, a međusobna suprostavljenost dovela je do brojnih likvidacija.

Do pre nekoliko godina škaljarci i kavčani činili su jedan klan. A onda je u španskoj luci Valensija nestalo 200kg kokaina i počeo je rat. Rat se ubrzo preneo na ulice gradova u Srbiji. Prema pisanjima medija jedan od pripadnika klana uzeo je robu kao vid naplate što se o njemu za vreme dok je bio u zatvoru nisu brinuli na način na koji je on smatrao da treba.

Kavčani su iz Kavača, malog mesta pored Kotora i vode ih Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Na Kašćelana i njegovog telohranitelja Vladana Vučkovića iz Herceg Novog, pokušan je atentan u Novom Sadu, u junu ove godine, kada je ubica sa motora ispalio rafal metaka na "Audi A6", cetinjskih registarskih tablica, u kom su se nalazila njih dvojica. Tom prilikom, teške telesne povrede zadobio je Kašćelan, koji je ranjen u trbuh.

Upućeni u dešavanja u crnogorskom podzemlju smatraju da su Kavači mnogo "luđi" od "škaljaraca", ali da poseduju kriminalni kodeks. Kašćelan je nakon pokušaja atentata na njega obećao da će sve škaljarce zbrisati sa zemlje - do poslednjeg.E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja