IZOSTALI VEŠTACI: Suđenje Đorđu Preliću odloženo za 2. februar
Foto: Nebojša Mandić

Ubistvo Bris Tatona

IZOSTALI VEŠTACI: Suđenje Đorđu Preliću odloženo za 2. februar

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje Đorđu Preliću koji se tereti za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine, odloženo je danas za 2. februar u Višem sudu u Beogradu, zbog izostanka trojice veštaka.

Veštaci su inače tek juče sudu dostavili dopunsko veštačenje sa kojim treba da se upoznaju svi učesnici u postupku i da im povodom tih nalaza i mišljenja postavljaju pitanja.

Radi se o dopuni multidisciplinarnog veštačenja koje treba da odgovori sa kojih je sve mesta Taton mogao da padne i na koja je mogao da padne.

Taton je pretučen u masovnoj tuči navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, koju je došao da gleda.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela će se u narednom periodu pored Prelića, ponoviti i za Dejana Puzigaću - poslednjeg optuženog koji je bio u bekstvu i osuđen je u odsustvu na 14 godina zatvora.

Prošle sedmice Viši sud je odobrio ponavljaje suđenja Puzigaći koji je je uhapšen sredinom septembra 2015. godine u Atinim a u aprilu je izručen Srbiji.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa hiligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track