MUKE ZA SPASILAČKI TIM: Niske temperature ometaju potragu za Barbarom Vitez!
Foto: Saša Urošev

Ne odustaju

MUKE ZA SPASILAČKI TIM: Niske temperature ometaju potragu za Barbarom Vitez!

Crna Hronika -

Potragu za srednjoškolkom Barbarom Vitez (15) iz Sente, koja je, kako se sumnja, 25. novembra prošle godine pala sa mosta u Tisu i nestala, remete niske temperature.

Članovima Spasilačkog tima „Tisa“ iz Sente, koji već nedeljama pretražuju obale i reku, nedavno je Udruženje Reka regata iz Nove Pazove, na pozajmicu ustupilo trodimenzionalni sonar.

"Sonar nismo mogli da montiramo na naš čamac, pa nam je u susret izašao vlasnik brodića „Nada“, Zoran Milosavljević iz Sente.On nam je ustupio svoje plovilo za postavljanje sonara i potragu. Priključio nam se još jedan sugrađanin, arheolog Raško Ramadanski. On je dobro upoznat sa reljefom rečnog dna. Prethodnih godina, Ramadanski je bio uključen u arheološka istraživanja Tise na mestu „Senćanske bitke, kaže Nandor Baranji, predsednik Spasilačkog tima „Tisa“.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Ovi odvažni ljudi nadaju se da će ih poslužiti „Nada“.

"Sa ovim brodićem smo u četiri navrata pretraživali dno, ali su nam se u utorak zaledili dovodi za hlađenje motora. „Nadu“ , tešku 3,5 tone, pokreću dva dizel motora iz 1936. godine", objašnjava Milosavljević.

Najave meteorologa ne idu na ruku spasiocima.

"Temperature će i dalje biti u padu. To znači da ćemo pretragu Tise nastaviti, kada to vremenski uslovi budu dozvolili. Rečno dno oko mosta puno je podvodnih prepreka, od konstrukcije starog mosta koji je srušen u Drugom svetskom ratu. U slučaju da 3D sonarom pronađeno telo, u pomoć će nam priskočiti članovi ronilačkog kluba iz Sombora. Oni poseduju takozvana “suva odela” za zarone i u ledenoj vodi", poručuju spasioci.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track