Za nesreću u Veterniku kriva ograda

Zatajili izvođači radova

Za nesreću u Veterniku kriva ograda

Crna Hronika -
U novosadskom naselju na dvojicu radnika prilikom izvođenja radova na vodovodu obrušilo se više od kubika zemlje - jedan je poginuo

BEOGRAD - Direktor Inspektorata za rad Predrag Peruničić izjavio je da je, prema dosadašnjim saznanjima, uzrok nesreće koja se dogodila na gradilištu u novosadskom naselju Veternik neadekvatna visina ograde i da su zatajili izvođači radova.

Peruničić je naglasio da nije smela da se dogodi nesreća u tom novosadskom naselju kada se na dvojicu radnika prilikom izvođenja radova na vodovodu obrušilo više od kubika zemlje i kada je jedan poginuo, a drugi teško povređen.

"Bez obzira da li je padala kiša i da li je kiša uzrok ovoj nesreći u svakom slučaju izvođači radova su morali da predvide i da preduzmu sve mere kako do ove nesreće ne bi došlo", rekao je Peruničić za TV Pink.

On je objasnio da kada dođe do takvih nesreća Inspektorat za rad obavi nadzor, prikupi podatke i preduzima mere - podnosi prekršajne, a u slučaju apsolutne odgovornosti i krivične prijave protiv odgovornih.

Peruničić je rekao da najviše nesreća na radu ima u građevinarstvu i da se lane od ukupnog broja njih polovina dogodila u toj privrednoj grani."Ove godine od osam smrtno stradalih, pet se dogodilo u građevinarstvu, a od pet teških povreda sa smrtnim ishodom tri su u građevinarstvu, od osam kolektivnih povreda četiri su u građevinarstvu", dodao je Peruničić.

Inspekcija rada čini sve što je u njenoj moći, ali nema dovoljno inspektora da bi mogla da pokrije svako gradilište, kaže Peruničić.

Prošle godine na nivou Beograda bilo je više od 2.000 prijavljenih gradilišta, a Inspekcija rada ima ukupno 18 inspektora za bezbednost, koji pokrivaju i tešku i metalsku industriju, kazao je on.

U celom Inspektoratu ima 281 zaposlenih. Od toga ima 259 inspektora od čega 144 inspektora za radne odnose i 112 inspektora za oblast bezbednost i zdravlje na radu, precizirao je Peruničić.Peruničić je rekao da nesreća ima i u mašinskoj, metalskoj i elektroindustriji, u saobraćaju, prehrambenoj industriji i poljoprivredi i da rizik postoji i u manje opasnoj industriji i uslužnim delatnostima.

On je upozorio da je, pored nesreća na radu, najveći problem "rad na crno" i savetovao radnicima da ne rade na crno, pogotovo ne u visokorizičnim delatnostima, a u slučaju da poslodavac neće da ih primi, da se obrate Inspekciji rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track