CRNA GORA GA TRAŽI ZBOG NAVODNOG TERORIZMA: Odbijen zahtev za ekstradiciju Nemanje Ristića

Specijalni sud u Beogradu

CRNA GORA GA TRAŽI ZBOG NAVODNOG TERORIZMA: Odbijen zahtev za ekstradiciju Nemanje Ristića

Crna Hronika -

BEOGRAD - Krivično veće Specijalnog suda u Beogradu odbilo je kao neosnovanu molbu za izručenje srpskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih dela u izbornoj noći prošle godine.

Donoseći ovu odluku vanpretesno veće imalo je u vidu relevantne odredbe Zakona međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima odredbe krivičnog zakonika, zakonika o krivičnom postupku, kao i odredbe iz Ugovora izrucenju državljana izmedu Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009.

Na ovo rešenje suda ne postoji pravo žalbe, ali će spisi predmeta po službenoj dužnosti biti prosleđeni Apelacionom sudu u Beogradu na konačnu odluku.

Na osnovu zakonskih odredbi i činjeničnog stanja opisanih u naredbi crgnogorskog tužilaštva kojom se Ristiću stavlja na teret da je dela izvršio na teritoriji Srbije, sudsko veće je odlučilo da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Ristića po molbi ministarstva pravde Crne Gore.

Podsetimo, Viši sud u Kragujevcu je krajem januara usvojio zahtev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.Kragujevački sud je doneo rešenje kojim je utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Bogićevića, a na to rešenje njegov branialc je izjavio žalbu o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Kragujevcu. Predrag Bogićević je u ekstradicionom pritvoru, dok je Ristić na slobodi.

J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track