Najnovije vesti

BEARA JE 6. SRBIN KOJI JE UMRO U HAGU: I ovih 5 Srba ostavili su kosti iza haških rešetaka
Foto: AP

Nekadašnji načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske RS

BEARA JE 6. SRBIN KOJI JE UMRO U HAGU: I ovih 5 Srba ostavili su kosti iza haških rešetaka

Crna Hronika

BEOGRAD - Nekadašnji načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara (78) koji je juče preminuo u zatvoru u Berlinu gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za genocid u Srebrenici, je šesti Srbin koji je život okončao u pritvorskoj jedinici u Hagu ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

Slobodan Milošević

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog Tribunala 11. marta 2006. godine, zvanično od srčanog udara, a presudu nije dočekao.

HAG KOBAN ZA SRBE: Oni nisu preživeli ćelije haškog kazamata

Dr Milan Kovačević

Doktor Milan Kovačević, koji je bio optužen za genocid nad muslimanima u Prijedoru umro je 1998. godine od pucanja stomačne aorte. Takođe nije dočekao presudu.

Milan Babić

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 5. marta 2006. godine. Prethodno je u januaru 2004. godine sklopio sporazum o priznanju krivice za zločine nad nesrpskim stanovništvo, SAO Krajine na 13 godina zatvora.

Slavko Dokmanović

Obešen u haškoj ćeliji 29. juna 1998. godine nađen je i bivši predsednik opštine Vukovar Slavko Dokmanović koji je bio optužen za zlocicne nad civilima u Ovčari.On takođe nije dočekao presudu.

Zdravko Tolimir

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara 2016. godine u pritvoru Haškog tribunala, koji ga je krajem 2012. osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici u leto 1995.

Mile Mrkšić, bivši komandant Vojske Republike Srpske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, gde je izdržavao kaznu za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Presudom haškog tribunala bio je osuđen na 20 godina zatvora, a zvanično je umro od karcinoma.

Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi pre donošenja presude su nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić.

Hadžić je preminuo 12. jula prosle godine u Klinickom centru Vojvodine u 58. godini života od teške bolesti.Nakon puštanja na privremenu slobodu, na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu od karcinoma preminuli su optuženici 1996. general Đorđe Đukić, a 2002. načelnik Generalštaba VRS Momir Tarlać.

Podsetimo, i nekadašnji pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića Milan Gvero, preminuo je na privremenoj haškoj slobodi 2013, posle amputacije na noge na beogradskoj VMA.

Ljubiša Beara je preminuo juče u zatvoru u Berlinu gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi za Srebrenicu. Njemu je 2015. godine potvrđena kazna doživotnog zatvora za genocid nad oko 8.000 muslimana u Srebrenici jula 1995. nakon što je Vojska RS ušla u ovu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN.

BONUS VIDEO:

Ukratko: Oslobodite Olivera Ivanovića

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...