Nova istraga o smrti Trajkovskog neće biti pokrenuta

Nova istraga o smrti Trajkovskog neće biti pokrenuta

Crna Hronika -
U Direkciju civilnog vazuhoplovstva nije stigla dokumentacija niti zahtev za pokretanje nove istrage o padu aviona u kojem je 2004. godine poginuo tadašnji predsednik Makedonije

SARAJEVO - Zahtev za otvaranje nove istrage u Bosni i Hercegovini o pogibiji predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog 2004. godine, koji su makedonske vlasti najavile pre tri meseca, do sada nije stigao u BiH, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Advokat porodica nastradalih Ignat Pančevski, koji tvrdi da je avion pogođen projektilom iz druge letilice, a da su preživeli likvidirani naknadno, smatra da to nije slučajno i da se taj slučaj nastoji zataškati.

List podseća da je Makedonija krajem februara usvojila zaključak prema kome novi dokazi sa kojima se raspolaže pokazuju da je na Trajkovskog izvršen atentat, i da to nije bila avionska nesreća.

"U Direkciju civilnog vazuhoplovstva nije stigla dokumentacija niti zahtev za pokretanje nove istrage o padu aviona u kojem je 2004. godine poginuo tadašnji predsednik Makedonije", potvrdio je "Avazu" savetnik za informacije Aleksandar Lalović.

Osim toga, ni Javno tužilaštvo Makedonije još nije otvorilo istragu o ovom slučaju, iako su mu pre tri meseca ustupljeni navodni novi dokazi.

Postoje različita mišljenja zbog čega ovaj slučaj nije maknuo dalje od početka.

Pozivajući se na neimenovanog sagovornika, list navodi da je reč o "dimnim bombama" iz Skoplja i da nema nikakvih argumenata da se, osam godina nakon nesreće, pokreće nova istraga.S druge strane, makedonski advokat Ignat Pančevski, koji zastupa pojedine članove porodica stradalih, ističe da "sile koje su učestvovale u atentatu sada koče otvaranje nove istrage".

"Nimalo me ne iznenađuje što dokazi nisu poslati u BiH. Cilj je da se sve završi na priči i da se nikada sudski ne dokaže šta je istina", izjavio je Pančevski.

Avion u kojem su se nalazili Trajkovski i još osam osoba srušio se 26. februara 2004. kod Mostara. U izveštaju Komisije za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savet ministara BiH, navedeno je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na Mostarski aerodrom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track