Najnovije vesti

PRIPADNIK POSKOKA SVEDOK NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE Milanović: Smenjen sam jer sam uznemirio JSO
Foto: Profimedia

Nastavak suđenja

PRIPADNIK POSKOKA SVEDOK NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE Milanović: Smenjen sam jer sam uznemirio JSO

Crna Hronika

BEOGRAD - U nastavku suđenja optuženim pripadnicima DB za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije svedočio je Ljubiša Milanović pripadnik policijske jedinice Poskok koja se početkom 2000-tih bavila istraživanjem tog ubistva.

On je pred Specijalnim sudom naveo da je smenjen nakon što je dobio informaciju da sa ubistvom Ćuruvije imaju veze i pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) koju je hteo da proveri.

Prema njegovom svedočenju, Zorana Popovića (mediji pišu da je ubijen pre nekoliko godina u Južnoj Americi) dobio je informaciju da su logistiku u pripremi ubistva pružila dva pripadnika JSO te da je od komandanta jedinice Milorada Ulemeka Legije tražio da mu omogući da ih ispita.

"Do toga nije došlo jer sam istog dana upozoren da sam uznemirio jedinicu, a nakon nekoliko dana sam dobio rešenje o premeštaju na drugo radno mesto" rekao je Milanović.

On smatra da je beleška o toj informaciji uklonjena iz državnih arhiva.

Suđenje se nastavlja sutra, a planirano je da svedoči bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Prethodno je na suđenju svedočio Milanovićev kolega iz Poskoka Zlatko Kesić navodeći da pripadnicima te jedinice nije bilo dozvoljeno da uzmu izjave od pripadnika Državne bezbednosti koji su pratili Ćuruviju, već da su im oni poslali pisane izjave iz kojih nije moglo ništa bitno da se zaključi.

On je pojasnio da su pripadnici DB uzimali izjave "sami od sebe".

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Đura Mutavi: zašto su ubijeni Žika Petrović, Kundak i Ćuruvija?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...