UPLAŠIO SE POTERNICE: Lider Nacionalnog stroja ponovo se nije pojavio na suđenju
Foto: Printskrin YT

Goran Davidović izbegava suočavanje sa sudom

UPLAŠIO SE POTERNICE: Lider Nacionalnog stroja ponovo se nije pojavio na suđenju

Crna Hronika -

NOVI SAD - U novosadskom Višem sudu, juče je nastavljen glavni pretres za incident na Antifašističkom maršu oktobra 2007. u Novom Sadu, ali prvooptuženi Goran Davidović, neformalni vođa zabranjene orgvanizacije „Nacionalni stroj“ ponovo nije pojavio na ročištu.

"Moj sin Goran nije došao na suđenje, jer nije siguran da li je za njim nije raspisana poternica. Mada sam i ja proveravao, ipak nismo sigurni da to nije zamka. A s druge strane, do 15.marta treba da postane otac drugog deteta, ovog puta dečaka, pa ne bi da rizikuje i ne bude tada svojom ženom u Italiji gde i žive", rekao nje njegov otac Milovan Davidović, koji je pratio ročište.

Zbog neodazivanja na sudske pozive, još 24. septembra 2009. godine je odlučeno da mu se sudi u odustvu. Davidoviić i Nedeljko Pešić iz Šapca se terete za izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti na pomenutom skupu pre više od devet godina.

"Tog dana bio sam na zadatku kao asistent snimatelja televizije B92, kada sam i povređen komadom betona u glavu. U Domu Vojske video sam dvadesetak mladića i među njima Davidovića. On je jedini šetao, a ostali su stajali. Kolona na ulici se uskomešala, kada su mladići iz Doma Vojske stojeći na ogradi podizali ruku kao nacistički pozdrav. Letele su kamenice sa svih strana",rekao je oštečeni svedok Ivan Stevanović iz Beograda, ističući da je zainteresovan za krivično gonjenje.

Novosađani Danijel Petrović i Vladan Negovanović, sada svedoci, jer je tužilaštvo odustalo od njihovog krivičnog gonjenja, tvrdeći da ne pripadajui ni jednom pokretu, rekli su da nije bilo nacističkih pozdrava."U Dom Vojske došao sam da podržim skup Za jedinstvenu Srbiju. Pevali smo srpske pesme ‚kao što je Oj, Srbijo mati i dizali smo tri prsta. Iz kolone, sa ulice krenula je vika, poletele su kamenice i flaše prema nama, a ne od nas prema njima", rekao je Petrović.

Negovanović je izjavio da je sa drugom tog 7. oktobra došao u Dom vojske na piće i da je lokal bio pun. Po njemu, sukob je počeo kada su momci u Domu raširili zastavu Srbije i podigli tri prsta. Tada su ljudi u koloni na ulici počeli da viču, bacaju flaše, kamenice, a pravcu Doma prema zastavi je poletela baklja.Naredno ročište zakazano je za 8. maja, a u nastavku dokaznog postupka, biće emitovan snimak incidenta od pre devet godina.Posle toga će se oslučiti o predlogu branilaca dvojice optuženih, da se kao svedoci sasluša 15 pripadnika žandermerije koji su tog dana obezbeđivali kod Doma vojske u Novom Sadu.S. Stojanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 27.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track