VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeno 53 zbog zloupotrebe u državnim organima
Foto: Profimedia

Hapšenje

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeno 53 zbog zloupotrebe u državnim organima

Crna Hronika -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija u još jednoj opsežnoj akciji, usmerenoj na sprečavanje i suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, uhapsila 53 osobe.

Stefanović je rekao i da je policija podnela krivične prijave u redovnom postupku protiv još 25 ljudi osumnjičenih za više različitih krivičnih dela, posebno vezanih za zloupotrebe u državnim organima.

Akcija je sprovedena u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, a osumnjičeni se terete da su, od 2005. godine do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.038.134.358,07 dinara, odnosno oko 10 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Trećeg Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su 13 policijskih službenika Policijske uprave za grad Beograd – Policijske stanice Zemun i Policijskog odeljenja Batajnica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja u vezi sa registracijom vozila.

Uhapšeni su G.S.(1962), Lj.M. (1960), M.M. (1988), B.I. (1974), G.A. (1965), S.B. (1962), D.M. (1971), J.S. (1983), S.M. (1983), D.Đ. (1989), J.R. (1976), F.B. (1979) i J.P.M. (1984).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom aprila, maja i juna 2015. godine i aprila, maja i juna 2016. godine primili nepotpune zahteve za registraciju vozila i registrovali ih, a da prilikom registracije nisu priloženi dokazi o uplaćenim taksama ili naknadama ili su priloženi dokazi o uplaćenim taksama i naknadama u manjem iznosu od propisanih kao i zahteve kod kojih su takse i naknade kasnije uplaćene, odnosno posle rešavanja zahteva za registraciju vozila.

Na taj način uhapšeni policijski službenici, kako se sumnja, sa umišljajem, vlasnicima vozila pribavili su protivpravnu imovinsku korist od oko 7.000.000,00 dinara, na štetu budžeta Republike Srbije.

Foto: Thinstock
Foto: Thinstock

Stefanović je precizirao da su među uhapšenima inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaposleni u saobraćajnom preduzeću „Lasta“ Beograd, članovi upravnog odbora Veterinarskog zavoda „Zemun“.

Hapšenja na teritoriji Vojvodine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, na teritoriji Novog Sada i Bačke Topole, uhapsili su šest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, tokom 2015. i 2016. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina i grada Beograda počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

Uhapšeni su odgovorno lice preduzeća Merkur maks D.D. (1951), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, odgovorno lice preduzeća Dilgara VB V.B. (1986), Ž.B. (1966), D.Đ. (1965), V. L. (1987) i M.I. (1949).

Ta fizička lica su, kako se sumnja, prethodno ovlastila osumnjičenog D.D. da može da raspolaže sredstvima po njihovim računima, pa je on, koristeći dato ovlašćenje, sa tih računa podizao novac.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala podneli su krivičnu prijavu protiv osam osoba, među kojima je bivše odgovorno lice subotičkog JKP „Čistoća i zelenilo“ i dva sadašnja i jedan bivši inspektor u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog postojanja osnova sumnje da počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su bivše odgovorno lice subotičkog JKP „Čistoća i zelenilo“, za kojim se traga, i šef organizacione jedinice u tom preduzeću, E.T. (1959), koja je uhapšena, od 2010. do 2014. godine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Mlin Produkta“ Ada I.P. (1954), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Postoje osnovi sumnje da je I.P. od oktobra 2014. godine do oktobra 2015. godine protivpravno otuđila merkatilnu pšenicu vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve u količini od 5.831.559 kilograma koja je bila na čuvanju u privrednom društvu „Mlin Produkt“ Ada i iskoristila je za sopstvenu proizvodnju bez saglasnosti Republičke direkcije za robne rezerve.

Istovremeno, kako se sumnja, u robnim rerzervama osumnjičena je fakturisala i naplatila i skladištenje robe koju nije imala na zalihama, čime je oštetila Republičku direkciju za robne rezerve za 116.106.340,00 dinara. Postoje osnovi sumnje daje I.P. oštetila i dva poljoprivredna gazdinstva na taj način što je protivpravno otuđila pšenicu koja je bila povremeno na čuvanju u vrednosti od 486.000,00 dinara.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su rukovodioca u HIP ''Azotari'' Pančevo Z.S. (1955), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Postoje osnovi sumnje da je Z.S. u toku 2015. godine nevršenjem svoje dužnosti rukovodioca pogona Amonijak III, propustio da organizuje kontrolu izvršenog remonta, usled čega je došlo do havarije u pogonu. Prouzrokovana je šteta za HIP Azotaru u iznosu od preko 500.000.000,00 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su sedam osumnjičenih za malverzacije prilikom realizacije projekta sanacija i proširenje puta u opštini Žitište na relaciji Banatski dvor – Torda u periodu od 2010. do 2012. godine.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivše odgovorno lice JKP ''Razvoj'' Žitište D.K. (1970), bivše odgovorno lice JKP ''Put'' iz Novog Sada D.V. (1959), bivše odgovorno lice JKP ''Put'' iz Novog Sada P.R. (1970), odgovorno lice ''Kum'' DOO iz Kikinde Z.J. (1961), odgovorni izvođač radova, angažovan od strane ''Kum'' DOO iz Kikinde D.S. (1955), odgovorni izvođač radova, angažovan od strane JKP ''Put'' iz Novog Sada I. P. (1966) i nadzorni organ angažovan od strane JKP ''Razvoj'' iz Žitišta P.D. (1954).

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni, u periodu od početka 2008. godine do aprila 2012. godine, prilikom realizacije projekta sanacija i proširenje puta u opštini Žitište na relaciji Banatski dvor - Torda, suprotno odredbama tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama, posao koji je bio poveren izvođaču radova JKP ''Razvoj'' iz Žitišta, ustupio podizvođačima JKP ''Put'' iz Novog Sada, a potom ''Kum'' DOO iz Kikinde. Pomenute radove, kako se sumnja, na kraju je izvodilo privredno društvo ''Transbis komerc'' DOO iz Zrenjanina i za njih naplatilo 225.598.726,26 dinara, dok je za iste radove od Fonda za kapitalna ulaganja naplaćen iznos od 282.886.396,24 dinara.

Razliku od 57.006.072 dinara, protivpravno su prisvojila privredna društva ''Kum'' DOO iz Kikinde i JKP ''Put'' iz Novog Sada.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebom položaja i falsifikovanjem isprava oštetili pravna lica za koja su radili za 56.288.821,00 dinara. Zbog postojanja osnova sumnje uhapšeni su zastupnik privrednih društava ''Regent elektrik'' doo sa sedištem u Rumi i "Alfot" doo sa sedištem u Inđiji Z.M. (1974), odgovorno lice preduzeća „Alfot“ doo sa sedištem u Inđiji O.Đ. (1974) i M.M. (1986). Osnovano se sumnja da su Z.M., O.Đ. i M.M. izvršili nabavku veće količine mineralnog baznog ulja, koje je bilo predviđeno za preradu, koje su nakon toga prodali na ''crnom'' tržištu i na taj način sebi pribavili korist u iznosu od 60.268.240,00 dinara. Protiv četiri osobe podneta je krivična prijava u redovnom postupku.

Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su dve osobe osumnjičene da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Uhapšeni su odgovorno lice ''Office-house'' DOO iz Novog Sada I.F. (1984) i radnica tog preduzeća I.K. (1984).

Postoje osnovi sumnje da su I.F. i I.K. , zajedno sa R.F., koji se već nalazi u pritvoru, tokom prošle godine, po predhodnom dogovoru u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, zloupotrebili položaje odgovornih lica i iskoristili poslovnu dokumentaciju više privrednih društava i preduzetničkih radnji, kako bi upotrebom predhodno sačinjene falsifikovane dokumentacije simulirali poslovne odnose.

Novac uplaćen po osnovu fiktivno isporučene robe i usluga, kako se sumnja, podizali su sa računa i uz zadržavanje provizije od devet odsto u gotovom novcu vraćali uplatiocima. Na taj način osumnjičeni su sebi i vlasnicima tih privrednih društava koja su uplaćivala novac za fiktivnu robu i usluge, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 20.316.849 dinara.

Hašenja u Pirotu, Jagodini i Nišu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su rukovodioca prodajno servisnog objekta u „Ti-kar Trgovine“ V.P. (1963), zbog postojanja osnovane sumnje da je počilila krivično delo pronevera.

Postoje osnovi sumnje da je V.P., u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, u svojstvu računopolagača prodavnice prisvojila robu u iznosu od 3.066.521,00 dinara, koja joj je poverena u prodajno servisnom objektu privrednog društva “Ti-kar Trgovine ” DOO Pirot u Šapcu.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhapsili su bivšeg rukovodioca Građevinske inspekcije u tom gradu B.I. (1955) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela primanje mita, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je B.I. od 2012. do 2014. godine zahtevao i primio novac od više lica sa područja grada Jagodine, kako ne bi izvršio službenu radnju, koju bi morao izvršiti, odnosno doneo rešenje o obustavi radova i uklanjanju objekta čija je gradnja započeta bez prethodno izdate građevinske dozvole. Po pribavljanju tehničke dokumentacije, kako se sumnja, osumnjičeni je posredovao kod Odeljenja za urbanizam u Jagodini, radi ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata.Na taj način B.I. sebi i drugim licima pribavio je protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.436.427,74 dinara, a budžet grada Jagodine oštetio za 3.329.427,74 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice akcionarskog preduzeća „Nišauto“ O.J. (1954), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krvično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Postoje osnovi sumnje da je O.J., od početka 2011. do januara 2013. godine, iskorišćavanjem svog položaja, nenamenski potrošio 40.218.527,44 dinara, koji su bili deo uplaćenih novčanih sredstava po investicionom kreditu Fonda za razvoj namenjeni rekonstrukciji i modernizaciji pogona za preradu voća, povrća i drveta. Na ime zaključenih ugovora sa Ministarstvom finansija i privrede, O.J. je kako se sumnja, nenamenski utrošio 22.249.468,00 dinara, čime je stekao protivpravnu imovinsku korist za AP ''Nišauto'' u ukupnom iznosu od 62.467.996,24 dinara.

U Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su inspektora terenske kontrole filijale Vojvođanska banke u Nišu Z. S. (1953), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Postoje osnovi sumnje da je Z.S aprila 2015. godine, kao klijent Vojvođanske banke, stvorio uslove za izvršenje krivičnog dela stavljajući na raspolaganje svoj dinarski tekući račun, A.A., protiv koga se već vodi istraga zbog ovog krivičnog dela, i potpisujući nalog za isplatu ''Vojvođanske banke'', omogućio mu da podigne u gotovini 235.000,00 dinara.

Z.S. se sumnjiči i da je sa svog tekućeg računa, na bankomatu pomenute filijale u pet navrata podigao 115.000,00 dinara, kao nadoknadu za tako učinjenu uslugu, a sve prema prethodnom dogovoru sa A.A., koji je pre toga najpre razoročio sva dinarska sredstva sa štednog računa jednog klijenta.

Hapšenje u Zaječaru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su odgovorno lice AD PUT Zaječar Z.J. (1954) zbog postojanja sumnje da je u periodu od 2012. do 2016. godine počinio pet krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i jedno krivično delo poreska utaja.

Postoje osnovi sumnje da je Z.J. izvodio građevinske radove kod fizičkih lica na području opština Zaječar, Knjaževac, Bor, Negotin i Majdanpek bez evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća, a da ih je naplaćivao u gotovom novcu i novac prisvajao za sebe.

Na taj način osumnjičeni je protivpravno prisvojio 16.956.668,00 dinara i izbegao da plati PDV i porez na dobit u iznosu od 5.581.689,00 dinara.

Osumnjičeni se tereti i da je pribavio korist za četiri fizička lica iz Zaječara u iznosu od 1.807.066 dinara, kod kojih je bez fakturisanja i plaćanja izveo građevinske radove, čime je oštetio akcionare AD PUT za ukupno 18.763.734,00 dinara.

„Ova akcija još je jedan ozbiljan pokazatelj da je država odlučna da se obračuna sa svim oblicima kriminala i korupcije i da niko ko je otimao novac građanima Srbije neće biti zaštićen, niti ga bilo kakav položaj, politička pripadnost ili funkcija koju obavlja može zaštiti od krivičnog gonjenja “, poručio je Stefanović.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su v.d. odgovornog lica društveno-vodoprivrednog preduzeća ''Erozija''. Lj.B. (1954) iz Knjaževca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je Lj.B. od marta do juna 2016. godine po osnovu obavljenih poslova kod Rudnika bakra Majdanpek, zaključio ugovore o asignaciji za isplatu zarada na osnovu kojih je Rudnik izvršio uplatu od 1.159.829,00 dinara na tekuće račune fizičkih lica iz razloga što je u navedenom periodu tekući račun DVP ''Erozija'' bio u blokadi.

Na taj način osumnjičeni je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 280.984,00 dinara, dvojici radnika preduzeća DVP ''Erozija'' 878.845,00 dinara, za koliko je oštetio to preduzeće.

Hapšenje u Beogradu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su u Beogradu 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela pronevera i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeni su D.K. (1982), S.T. (1971), N.V. (1969), Ž.J. (1978), A.Ć. (1977), Z.L. (1960), N.J. (1987), M.J. (1966), B.K. (1981), M.L. (1972), N.K. (1954) i M.M. (1984).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni koji su radili kao točioci SP ''Lasta'' AD Beograd, u periodu od februara do oktobra prošle godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na jednoj benzinskoj stanici u okviru ''Autocentra Lasta'', neevidentirajući protok goriva kroz točione automate, prilikom preuzimanja smene, u Pumpne izveštaje evidentirali završno stanje na brojčanicima automata za istakanje goriva, a zatim Pumpne izveštaje za sledeći dan započinjali stanjem većim za određenu količinu goriva nego kod zaključenog stanja od prethodnog dana. Na taj način se istočena količina goriva od 34.867 litara, u vrednosti od 3.760.754,62 dinara, između dva Pumpna izveštaja nigde nije evidentirala.

Gorivo su, kako se sumnja, nakon toga preprodavali drugim osumnjičenim, zaposlenima kao vozači u SP „Lasta“, na koji način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.760.754,62 dinara, na štetu SP ''Lasta'' a.d. Beograd. Takođe, postoje osnovi sumnje da je M.M., u svojstvu rukovodioca nabavke goriva u SP ''Lasta'' AD., u saizvršilaštvu sa osumnjičenim N.J., zemenikom rukovodioca nabavke goriva, počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su M.M. i N.J. , od febraura do oktobra prošle godine, nevršenjem svoje dužnosti praćenja stanja zaliha goriva na pumpama, podnošenja periodičnih izveštaja i kontrole podnetih Pumpnih izveštaja od strane točilaca odnosno pregleda izdavanja goriva, nisu evidentirali nastali manjak u radu točilaca-magacionera u količini od 56.350 litara u vrednosti od 6.077.911 dinara, na koji način su naneli imovinsku štetu saobraćajnom preduzeću ''Lasta'' a.d. Beograd u ukupnom iznosu od 6.077.911,00 dinara.

Hapšenje u Kragujevcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilašta u tom gradu, uhapsili su D.D. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prevara.

Postoje osnovi sumnje da je D.D. od oktobra 2006. do decembra 2016. godine, na osnovu ovlašćenja, sa računa preminulog oca, neosnovano podizao novac na ime isplata penzije.

Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, Filijali u Kragujevcu nije prijavio smrt oca i nastavio je da podiže novac sa računa, čime je PIO Fond Republike Srbije oštetio za 3.378.632,00 dinara.

Krivične prijave u redovnom postupku

Beograd

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova podneli su, Tužilaštvu za organizovani kriminal, krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica TP „Banovo Brdo“ AD Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je u decembru prošle godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, za sebe kao predsednika skupštine akcionara navedenog preduzeća, a bez znanja odgovornih lica tog preduzeća i bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, ugovorio prodaju jednog objekta u Beogradu za 150.000 evra. Ugovoroo kupoprodaji je, kako se sumnja, , ugovor sačinjen na 110.000 evra, a ostatak od 40.000 evra osumnjičenom je isplaćen na ruke.

Beogradska policija podnela je krivičnu prijavu protiv sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja čime su oštetili privredno društvo Vetrinarski zavod AD za 45.031.122,88 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je predsednik Upravnog odbora privrednog društva Veterinarski zavod AD Zemun, u saizvršilaštvu sa odgovornim licem navedenog privrednog društva, članovima Upravnog odbora i vlastodavcem tekućih računa u više banaka, počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja i pribavio za sebe 45.031.122,88 dinara, na štetu privrednog društva Veterinarski zavod AD.

Sumnja se da su, tokom 2005. godine, na štetu privrednog društva Veterinarski zavod AD kao subjekta privatizacije, na sednici Upravnog odbora doneli odluku da prihvataju navodnu ponudu o prodaji nepokretnosti prodavca, iako su znali da javni poziv za prikupljanje ponuda nikada nije bio raspisan, da ponude za prodaju nepokretnosti nikada nisu bile dostavljene, kao i da Komisija za izbor lokacije i objekta nikada nije razmatrala ponude.

Odgovorna lica Veterinarskog zavoda AD Zemun su na osnovu te odluke, overili i potpisali Predugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa vlasnikom nepokretnosti, sa pravom korišćenja zemljišta površine oko 12 ari, za 2.980.000 evra. (250.469.000 dinara), iako je prema Rešenju Poreske uprave, utvrđena poreska osnovica od 299.996 dinara po metru kvadratnom, gde je utvrđeno da postoji razlika između ugovorene i tržišne cene u iznosu od 45.031.122,88 dinara.

Osumnjičena odgovorna lica su, tokom 2006. godine, bez odluke UO Veterinarskog zavoda, zaključili Aneks 2 Predugovora o kupoprodaji nepokretnosti, izmenili ugovorne odredbe u smislu da se isplate ugovorene cene vrše na druge račune, koje je otvorio član Upravnog odbora na lično ime.

Osumnjičeni su izdavali naloge knjigovođi da se izvrši isplata navodne kupoprodajne cene za nepokretnost na navedeni račun u ukupnom iznosu od 45.031.122,88 dinara, koje je vlasnik računa podizao i bez sačinjavanja priznanica predavao predsedniku Upravnog odbora u gotovini.

Leskovac

Leskovačka policija podnela je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu, protiv funkcionera FK „Sloga“ iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave. Osumnjičeni se tereti da je u svojstvu odgovornog lica, u periodu od febrauar do septembra prošle godine, novac iz budžeta Grada Leskovca, koji je podizao sa računa za finansiranje kluba, koristio za isplatu raznih troškova koje nije pravdao u dokumentaciji kluba.

Sumnja se da je na taj način oštetio budžet Opštine Lebane u iznosu od 832.000,00 dinara. U cilju prikrivanja izvršenja krivičnog dela, osumnjičeni je izvršio overu dokumenata neistinite sadržine sa pečatom fudbalskog kluba.

Novi Sad

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „Tera formata“ iz Novog Sada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni u avgustu 2007. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za SZR „Novosadsko proleće“ Novi Sad, namenska sredstva dobijena od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, za razvoj novih tehnologija, iskoristio protivno nameni i na osnovu fiktivnih faktura izvršio uplatu iznosa od 1.855.134,17 dinara na račun SZR „Novosadsko proleće“, za radove koji nisu izvedeni, a sredstva su istog dana podignuta u gotovini.

Navedeni račun i izvode o plaćanju prema SZR ''Novosadsko proleće'' osumnjičeni je dostavio Pokrajinskom sekretarijatu kao pravdanje dobijenih sredstava.

Sombor

Policijski službenici u Somboru, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Somboru, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe iz Novog sada, faktički odgovornog i odgovornog lica ''Ekolovita“ DOO iz Novog Sada zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica.

Privredno društvo ''Ekolovita'' DOO iz Novog Sada je 2010. godine, dobilo je, od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojovodina, 23.000.000 dinara za sufinansiranje otvaranja pogona za primenu novih tehnologija - prerada uljarica u Somboru, u kojem je trebalo da bude zaposleno 20 novih radnika. Dobijena sredstva to privredno društvo bilo je u obavezi da vrati zaključno sa 2015. godinom, u robi, koju je u ime Sekretarijata, trebala da preuzme Direkcija za robne rezerve AP Vojvodina, po cenovniku korisnika sredstava.

Osumnjičeni su kao faktički i formalno odgovorna lica ''Ekolovita'' DOO, sačinjavanjem i upotrebom falsifikovanih faktura o navodnoj prodaji sojinog griza, prikazali pred Direkcijom za robne rezerve AP Vojvodina da je cena robe koju vraćaju vrednija od realne-tržišne za oko 40 odsto.

Isporukom robe, realne vrednosti 16.676.605 dinara, čija je lažno prikazana vrednost bila oko 25.000.000 dinara, osumnjičeni su privrednom društvu ''Ekolovita'' DOO pribavili protivpravnu korist u iznosu od 9.155.011 dinara i za taj iznos oštetili Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) FILMSKO HAPŠENJE: Policija lišila slobode dvojicu muškaraca u centru Beograda!

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track