Radonjiću 8 godina za atentat na lidera SPO

Presuda

Radonjiću 8 godina za atentat na lidera SPO

Crna Hronika -
Milan Radonjić osuđen je na osam godina zatvora Stevan Basta osuđen je na sedam godina zatvora, a istu kaznu dobio je Ratko Romić

BEOGRAD- Bivši načelnik beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Srbije Milan Radonjić osuđen je pred Višim sudom u Beogradu, na osam godina zatvora zbog pomaganja u atentatu na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

Bivši načelnik Trećeg odeljenja beogradskog centra DB Stevan Basta osuđen je na sedam godina zatvora, a istu kaznu dobio je i bivši načelnik Šestog odeljenja beogradskog centra DB Ratko Romić.

Sudija Tatjana Sretenović rekla je tokom obrazlaganja presude da je veliki broj dokaza bio izveden u ovom postupku, što je uticalo da proces trje duže.

Ona je navela da je veće jednoglasno odlučilo da su trojica čelnika dva krivi.

"Reč je o teškom krivičnom delu", kazala je Sretenović i dodala da su njihovi iskazi bili neubedljivi. Radonjić, Romić i Basta optuženi su da su davali savete atentatorima i prikupljali podatke radi "eliminisanja" Draškovića kao političkog protivnika vlasti Slobodana Miloševića.

Romić i Basta su album sa fotografijama Draškovićevog stana u Budvi dali Radonjiću, koji je album posredno dao izvršiocima atentata, pripadnicima Jedinice za specijalne operacije Leonidu Milivojeviću, Branku Berčeku i Nenadu Iliću, koji su u odvojenom procesu osuđeni na višedecenijske kazne za to krivično delo.

Na Draškovića je 15. juna 2000. godine oko 23.30 ispaljeno osam metaka iz pištolja sa prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula sa leve i desne strane glave i on je sa lakšim povredama preživeo atentat.

Drašković: Veoma važan dan za pravosudni sistem u SrbijiPredsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da je današnji dan veoma važan za pravosuđe u Srbiji jer su za pomaganje u atentatu na njega napokon osuđeni bivši čelnici Državne bezbednosti. "Konačno, 12 godina posle zločina, pravda je kazala svoju reč.

Mislim da je danas veoma važan dan za pravosuđe u Srbiji. Nadam se da će se kroz vrata današnje presude uskoro doći i do optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i mnoga druga ubistava", rekao je Drašković

.Drašković je naveo da je, kada je reč o ubistvu Slavka Ćuruvije, izvesna umešanost dvojice optuženih, Milana Radonjića kao organizatora operacije "Ćuran", i Ratka Romića kao čoveka koji je, prema mnogim indicijama koje se nalaze u istražnom sudskom predmetu, odvezao ubice posle zločina.

"Nadam se da su se danas otvorila vrata i ovih važnih procesa i suđenja koja se uskoro moraju dogoditi", rekao je Drašković.

Osudeni Basta nezadovoljan presudom od sedam godina

Bivši pripadnik beogradskog centra državne bezbednosti Stevan Basta, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog učešća u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, izjavio je nakon izricanja presude da je nezadovoljan i da nije očekivao da će biti proglašen krivim.

"Nisam očekivo da budem proglašen krivim, a kamoli da dobijem ovako visoku kaznu. Svedoci tokom postupka, njih 13, nedvosmisleno su i na jasan, argumentovan način, govorili o tome šta sam ja radio i da li sam prekršio zakon", rekao je Baste novinarima ispred Palate prevde.

Njegov advokat Dragan Đokić, takođe, nije zadovoljan odlukom Suda i najavljuje korišćenje prava na žalbu."Ne bih želeo da komentarišem obrazloženje koje je iznela sudija, smatram da nije sa dovoljno argumenata doneta presuda. Sačekaćemo presudu u pisanoj formi i uložiti žalbu", poručio je Bastin advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja